АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕМИЕРЪТ С ТЕЖКО ОБВИНЕНИЕ КЪМ ГЕРБ. ДА СЕ ВЪРНАТ В “ПРАВИЛНАТА” ПОСОКА, ИНАЧЕ ОТ КАБИНЕТА НЯМА СМИСЪЛ

Денков
01.12.2023 / 10:47

Денков призова ГЕРБ да се върнат в "правилната посока", защото в противен смисъл настоящото управление губи своя смисъл.

Вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че те ще останат в управлението, "докато им издържат нервите".

Денков днес отговори, че е добре с нервите и че не го вълнуват дребните заяждания. "Вчера ясно се видя, че има опасност да тръгнем в грешната посока. Ако това не стане - това правителство няма смисъл", обяви Денков.

"Правителство има, защото има парламент, тоест и обратното е вярно", заяви той.

Единственият смисъл правителството да работи е, ако България се движи в правилната посока, "когато сме на една ръка разстояние от Шенген", каза още Денков.

"Това, което не знаете и ще кажа за първи път, е че от две седмици ГЕРБ бави правилата за избор на състав на Антикорупционната комисия, съобщи Денков на брифинг в Министерски съвет. Той допълни, че от Брюксел вече питали защо има забавяне на процедурата.

Или ГЕРБ ще се върне обратно по пътя, по който тръгнахме, с изпълнението на програмата на кабинета, или ние през последните две седмици сме се отклонили в грешна посока, каза Николай Денков.

Според министър-председателя с избора на Момчил Мавров за подуправител на НЗОК са нарушени два принципа. „Първият - че не позволяваме да бъдат назначени на ключови места хора, които имат проблеми. Този човек има проблеми. Аз лично съм виждал сигнал от ДАНС към прокуратурата за това, че той е лобирал по начин, който изисква проверка от прокуратурата”, подчерта той.

По думите на Денков назначаването на Мавров на позиция, която е свързана с разпределянето на над 8 млрд. лв. годишно е проблем. „ГЕРБ и ДПС знаят това. Миналата седмица съм наредил до председателя на парламента Росен Желязков да бъде изпратен този доклад, за да бъдат информирани и да знаят за кого става дума”, каза още премиерът.

Министър-председателят поясни, че договорките с ГЕРБ винаги са били едни и същи – хората, които се назначават, да бъдат приемливи и за двете страни. „Но вчера абсолютно силово, със съдействието на „Възраждане”, ГЕРБ и ДПС избраха този човек. Защо е важно това – не само заради конкретните възможности за злоупотреби в НЗОК, които трябва да предотвратим, а и заради това, че беше демонстриран един начин за вземане на решения, който може да бъде изключително опасен, дори фатален за развитието на България, ако той бъде приложен при гласуването на Конституцията и избора на състав на Антикорупционната комисия и регулаторите”, е мнението му.

Припомняме прооф. Мавров е доктор по право с магистърски степени по “Финанси“ и “Здравен мениджмънт”. Дълги години - при трите правителства на ГЕРБ, е зам.-директор на най-голямата държавна болница “Св. Георги” в България. Университетската болница в Пловдив е с най-високи приходи от всички в страната.

Новият подуправител има опит със здравната каса, тъй като с решение на правителството на Гълъб Донев през март оглави надзора на НЗОК. А името му се спрягаше и като възможен управител, лансирано от ГЕРБ при една от процедурите през лятото. В средата на ноември бе издигнат за подуправител от депутати начело с бившия здравен министър проф. Костадин Ангелов, който е шеф на парламентарната здравна комисия.

При последното служебно правителство на Румен Радев Мавров беше началник на кабинета на здравния министър д-р Асен Меджидиев.

Най-активен в критиката срещу новия подуправител е “Капитал” . Ден след като Ангелов лансира за вакантния пост Мавров, седмичникът пише, че той е бил управител или съдружник в десетина фирми за търговия, юридически услуги, добив на земеделска продукция, чиито дялове след това прехвърля основно на съпругата си.

Подозрение №1 - конфликт на интереси

Пак според “Капитал” и Антикорупционния фонд новият зам.-шеф на касата е бил в конфликт на интереси като зам.-директор на държавната болница. Те имали доказателства, че по това време приходите на фирми, в които Мавров има участие, рязко са скочили. В периода, в който е отговорен за обществените поръчки на болницата, фирма, в която участват негови съдружници, получили 3 пъти поред поръчки за половин милион лева, гласи публикацията на Антикорупционния фонд.

Подозрение №2 - човек на президента

Момчил Мавров е наричан още “човек на Румен Радев”, тъй като бе началник на кабинета на служебния здравен министър Асен Меджидиев в последния кабинет на Румен Радев. Поста получил, защото бил изключително близък със секретаря по вътрешна политика на държавния глава Николай Копринков.

“Дали са близки, няма доказателства, но няколко пъти на официални откривания дълго разговарят, може да се познават по пловдивската линия”, допускат техни съграждани.

Подозрение №3 - лобизъм

Докато е бил съветник на Меджидиев, Мавров е прокарвал интереси за разкриването на частни болници, твърдят от ПП-ДБ.

Анонимен източник на “Капитал” от партията на Кирил Петков доверил на медията, че ще пита ДАНС дали е вярно, че са провеждали разследване в здравното министерство по разписаните от Мавров разрешителни за нови дейности на болниците и нови болници.

Лидерът на ПП официално потвърди анонимната информация на “Капитал” за доклад в секретно деловодство на ДАНС, който говори срещу кандидата за подуправител на НЗОК проф. Момчил Мавров. “Има съмнения за лобизъм за частни болници. Затова се обявяваме категорично против неговата кандидатура”, мотивира се Кирил Петков.

Според Костадин Ангелов обаче няма данни за извършено престъпление.

От ГЕРБ напомнят, че като съветник на служебния здравен министър Мавров атакува редовно здравния им министър проф. Асена Сербезова, която бе избор на “Продължаваме промяната”, и затова днес тази политическа сила била против кандидатурата му.

“Престъпленията” с липсващите лекарства, за които говори проф. Ангелов напоследък, са от времето, когато Кирил Петков беше премиер, твърди пък източник от здравното министерство.

Не съм разпитван нито от ДАНС, нито от други служби. Това заяви новоизбраният подуправител на НЗОК Момчил Мавров, след като изслуша хвалбите и хулите по свой адрес в парламента.

“Аз съм доволен от оказаното ми доверие, но дали съм доволен, че съм избран по този начин - бих казал, че съм със смесени чувства,

тъй като имаше доста дълъг дебат и доста неща се казаха в залата”, добави той и продължи: “Доволен съм от оказаното ми доверие да бъда подуправител на НЗОК. Това е признание за мен”, посочи Мавров.

Денков посочи още - Договорките с ГЕРБ винаги са били ясни, а именно, че ние трябва да имаме съгласие хората, които се назначават, да бъдат приемливи и за двете страни, в смисъл, че няма проблеми от този тип. Но вчера абсолютно силово, със съдействието на "Възраждане", ГЕРБ и ДПС избраха този човек. Защо е важно това? Не само заради конкретните възможности за злоупотреби в Здравната каса, а и с това, че беше демонстриран начин за вземане на решения, който може да бъде изключително опасен, бих казал даже вреден за развитието на България, ако бъде приложен в следващите седмици, когато очакваме гласуване по промени в Конституцията, избор на състав на Антикорупционната комисия, както и на регулаторите в България. Този начин на взимане на решения е абсолютно неприемлив", допълни Денков.

"Това което ГЕРБ се опитват от самото начало, е да работят на квотен принцип - тези бройки на нас, тези на вас. С Габриел сме казали, че няма да стане. Начинът да се реализира това сътрудничество за управление е лицата, които се избират, да са приемливи и за мен, и за нея, и да няма такива със съмнителна репутация", настоя Денков. Според него това вчера било нарушено с избора на Мавров.

Според него, всеки, който не отговаря на тези изисквания, може да си тръгне, независимо от коя партия е предложен.

"Ние имаме управленска и законодателна програма. Обикновено това са важни елементи от управлението. Нямаме механизъм за вземане на решения. Това вчера бе тест какво става като няма механизъм", обясни той на въпрос не е ли време за коалиционно споразумение с ГЕРБ. И добави, че очаква от тях "най-сетне да се появят на масата на преговорите", след като юни или юли е пратен текст на такова.

„Вчера много ясно се видя, че има опасност да тръгнем в грешната посока. Разговаряхме с ръководителите на ПГ на ПП-ДБ, че ние трябва да се върнем обратно в правилната посока. Ако това не стане, това правителство няма смисъл", категоричен е Денков.

По думите му единственият смисъл правителството да работи е, ако България се движи в правилната посока, особено сега, когато сме „на една ръка" разстояние от Шенген. „Какво означава да напълним Антикорупционната комисия с хора като този, когото гласувахме вчера. Това означава да превъртим играта отново и да се окаже, че хора със съмнителна репутация се опитват да управляват България – в това няма да участваме", предупреди той.

"Следя министрите да си изпълняват задачите в техните министерства и да си придвижват задачите по управленската програма", заяви той в отговор на въпрос дали ще има рокади в МВР и министерството на електронното управление. "И в двете министерства това се случва. На министър Стоянов (Калин - бел. ред.) съм поставил условие да има напредък по отношение разследването на насилието", заяви премиерът. Неофициално бил информиран, че има напредък.

"Не смятам, че трябва да отговарям на всички глупости, които се говорят в публичното пространство", отговори той на словесните нападки от страна на председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски към него. Но все пак обеща да коментират, когато Пеевски като лидер на партия предлага "нещо смислено, нещо, което е свързано с доброто управление на държавата".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев