АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НС ЗАСЕДАВА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ОТБЕЛЯЗВА 140 ГОДИНИ ОТ ПРИЕМАНЕТО НА ТЪРНОВСКАТА КОНСТИТУЦИЯ

Музеят „Възраждане и Учредително събрание“ във Велико Търново
16.04.2019 / 07:57

С тържествено заседание във Велико Търново Народното събрание отбелязва 140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция.

Музеят „Възраждане и Учредително събрание“ ще отвори врати за тържественото заседание, което ще ознаменува 140 години от началото на българската държавност и свобода. В залата на Учредителното събрание възстановка на събитията ще пренесе народните представители и официалните гости в събитията от 1879 година, когато представители на българския народ, събрани в старата българска столица, приемат Търновската конституция. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще открие заседанието със звънеца на Учредителното събрание - запазена реликва, датирана от XV век. Речи ще произнесат председателят на парламента и лидерите на всички парламентарни групи. Ще прозвучи и обръщение на 44-ото Народно събрание към българския народ от млади народни представители.

Събитието ще бъде предшествано от молебен в катедрален храм „Рождество на Света Богродица“.

На тържественото заседание са поканени да присъстват президентът Румен Радев, премиерът Бойко Борисов, ръководители на Върховния административен и касационен съд, главният прокурор, омбудсманът и представители на различни вероизвоведания.

Кулминацията на тържествата по повод 140 години от Учредителното събрание и приемането на първата българска конституция ще бъде тържествена заря-проверка и аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов - звук и светлина“.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев