АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОПАЗЕНИ СА ДВЕТЕ ОСНОВНИ КУЛИ НА "НОТР ДАМ"

 Овладян е пожарът, обхванал катедралата "Нотр Дам"
16.04.2019 / 08:05

Овладян е пожарът, обхванал катедралата "Нотр Дам" в Париж вчера вечерта, съобщиха френски медии. Огънят унищожи почти целия покрив на катедралата и причини рухването на нейния шпиц, висок 93 метра. Опазени са двете основни кули, емблема на сградата, откъдето туристи имаха възможност да разгледат града. Един пожарникар е пострадал сериозно при гасенето. Повече от 400 огнеборци са участвали в овладяването на стихията.

Френският президент Еманюел Макрон беше на мястото на пожара и обеща сградата да бъде възстановена.

"Казвам това напълно сериозно тази вечер. Ще построим отново тази катедрала заедно. Без съмнение това е част от френската съдба и мисия, която ще имаме през следващите години. Но аз съм отдаден на нея. Още утре ще започне кампания и ще призовем най-великите таланти, които ще допринесат за възстановяването на Нотр Дам. Защото това е каквото очакват французите, това заслужава нашата история, защото това е нашата съкровена съдба".

Парижката прокуратура за момента разглежда пожарa като нещастен случай и се изключва вероятността за палеж.

Светът съчувства на Франция след гигантския пожар. "Всички парижани плачат тази вечер", бяха думите на кмета на града Ани Далго, след изгарянето на храма пред безпомощния и съкрушен Париж. За час пламъците погълнаха готическия връх на катедралата, камбанарията и покрива. Огънят проникна и в двете централни кули. Вероятно е напълно унищожена дървената вътрешност, многовековната резба. Пожарът е бил извънредно труден за овладяване, според изявленията на противопожарната охрана, въпреки огромните ѝ усилия да спаси "Нотр Дам". Няма пострадали хора! Кварталът и близката болница бяха евакуирани.

Прокуратурата откри разследване за причините за пожара, тръгнал от горните тавански помещения, където е протичал ремонт. Апокалиптичните картини на изгарящия символ на Франция обиколиха света, който отговаря със съчувствие и съкрушение.

"Мислите ми са с всички французи и с целия католически свят. Един от символите на Европа - катедралата “Нотр Дам”, гори!", написа премиерът Бойко Борисов по повод пожара. "Ужасно е да гледаш как 8 века история изчезват пред очите ти. Кураж на всички парижки пожарникари, които тази вечер полагат всички усилия да съхранят това богатство", написа в собствения си профил министър-председателят.

Най-ценните артефакти, пазени в катедралата "Нотр Дам" са били спасени от избухналия пожар, съобщи АФП. Короната от тръни и туниката на канонизирания за светец крал на Франция от 13-ти век Луи IX са на сигурно място, обяви ректорът на "Нотр Дам" Патрик Шове. Според ръководителя на Събранието на епископите на Франция Ерик де Мулен-Бофор, възстановяването на щетите от пожара в световноизвестния готически храм "ще отнеме години"

Пожарната служба обяви, че около две трети от сложната, дървена конструкция на покрива на "Нотр Дам", известна като "Гората", се е срутила в резултат на огъня.

Още днес започва събирането на пари от френските граждани чрез дарителска кампания. Пино, една от най-богатите фамилии във Франция, вече обеща 100 милиона евро за каузата.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев