АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ШЕСТВИЕ С 4-МЕТРОВИ СВЕТЕЩИ КАРНАВАЛНИ КУКЛИ, КЛОУНАДА И ЦИРКОВО ШОУ - НА 25 ОКТОМВРИ В СЛИВЕН

Festival
23.10.2024 / 16:17

Сливен ще бъде следващата спирка от пътуващото издание на Фестивала за улични изкуства 6Fest. Артистите гостуват в Града под сините камъни по покана на Община Сливен. Събитието е част от програмата на Общината за отбелязване на празника на града - Димитровден.

6Fest е първият български самостоятелно провеждащ се фестивал, посветен на изпълнителските улични изкуства като съвременен цирк, куклен театър, живи статуи, огнени изкуства, кокили, улична магия, исторически възстановки, танц, музика и др.

Колоритни и причудливи атракции ще радват жителите на Сливен на 25 октомври, петък. Началото ще бъде дадено на фонтан „Кълбото“. От 18 до 18.30 ч., за радост на малки и големи, ще бъде представен клоунадният спектакъл „Червеният нос“ в изпълнение на театър „Метаморфози“.

След представлението, от 18.30 ч., от „Кълбото“ ще тръгне карнавалното шествие на 6Fest с 4-метрови светещи кукли. То ще премине по Главната улица до сградата на Общината. Там жители и гости на Сливен ще имат възможност да се насладят на цирково шоу „Жонгльорът с моносайкъл“ в изпълнение на Радослав Стойнов (Маг Бамбини).

За финал на гостуването на 6Fest в Сливен, от 19 до 19.30 ч., публиката и минувачите ще имат възможност да разгледат отблизо атрактивните светещи карнавални кукли и заедно да създадат истинска празнична атмосфера.

Фестивалът е създаден през 2017 г. През годините той се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Национален фонд „Култура”, Фондация „Пловдив 2019”, Община Пловдив, Столична община, Бургас, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Троян, Габрово и др.

Целта му е да популяризира в България карнавалните и уличните изкуства, да подпомогне професионалните улични артисти и да подобри връзката им с публиките. Концепцията на 6Fest наследява духа на европейския тип карнавал, който се появява в България още след Освобождението и редица български градове имат собствени карнавали и маскаради, в които активно се включва и обществото.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев