АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВЛАДИМИР ПУТИН ОТКРИ СРЕЩАТА НА ВЪРХА НА БРИКС: ФОРМИРАНЕТО НА МНОГОПОЛЮСЕН СВЯТ Е В ХОД И Е НЕОБРАТИМО

Путин откри срещата на върха на БРИКС
23.10.2024 / 15:59

Руският президент Владимир Путин, в качеството си на домакин на срещата на върха на БРИКС в Казан, откри срещата на лидерите от "десетката" в тесен кръг в Казан, предадоха ТАСС и БТА.

При откриването на срещата президентът Путин заяви, че "формирането на многополюсен свят е в ход", предаде Франс прес.

"Процесът на създаване на многополюсен свят е в ход, това е динамичен и необратим процес", заяви Путин.

Руският президент добави, че събралите се около двадесет лидери ще обсъдят заедно "най-неотложните въпроси", включително "разрешаването на регионалните конфликти".

Всички страни членки на БРИКС не на думи, а на дело оказват положително влияние върху стабилността в света, като подобен курс е особено важен сега, отбеляза руският президент.

"Всички наши държави се обявяват за равенство, добросъседство и взаимно уважение, за утвърждаване на високите идеали на дружбата и съгласието, за всеобщ разцвет и благополучие, проявяват отговорност за бъдещето на света не на думи, а на дело, оказват наистина положително влияние върху ситуацията в сферата на глобалната стабилност и сигурност, дават значителен принос за решаването на острите регионални проблеми", подчерта руският лидер.

Повече от 30 държави са изразили желание да се присъединят към БРИКС, заяви руският президент, цитиран от Ройтерс.

Путин посочи, че групата ще обсъди разширяването си на срещата, като се има предвид необходимостта от запазване на ефективността.

Русия приветства мирната инициатива за Украйна на Китай и Индия, която беше обсъдена в рамките на двустранните срещи в кулоарите на форума на БРИКС в Казан, каза външнополитическият съветник на Кремъл Юрий Ушаков, цитиран от агенция Интерфакс.

Очаква се срещата на лидерите да продължи при закрити врата. Тя ще бъде последвана от среща в разширен формат с участието на делегации и се предвижда да бъде открита за медиите, посочи ТАСС.

На тридневната среща на върха в Казан ще бъдат обсъдени въпроси като разширяването на разплащанията в национални валути и въвеждането на категорията "държави партньори на БРИКС" - своеобразна алтернатива на по-нататъшното разширяване на асоциацията, която съвсем наскоро удвои състава си от пет на десет държави, посочва ТАСС.

Външнополитическият съветник на Кремъл Юрий Ушаков определи форума като „най-значимото външнополитическо събитие“, организирано някога в Русия.

Срещата събира 36 страни, от които над 20 ще бъдат представени от държавните и правителствените си ръководители.

Групата БРИКС, която първоначално включваше Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, се разраства бързо в последно време и прие в редиците си Обединените арабски емирства, Иран, Египет, Етиопия и Саудитска Арабия. Турция, Азербайджан и Малайзия подадоха официално кандидатурите си за присъединяване, а още няколко страни изразиха желание да станат членове.

Сред предлаганите проекти е създаването на нова разплащателна система, която може да предложи алтернатива на международната система за обмен на междубанкова информация СУИФТ и да позволи на Москва да заобиколи западните санкции и да търгува с партньорите си.

Путин, в чиято програма за участие във форума са предвидени около 20 двустранни разговора в кулоарите на събитието, се срещна с южноафриканския президент Сирил Рамапоса и китайския си колега Си Дзинпин, който е може би най-важният гост на форума.

Пред Си руският лидер изрази желание да задълбочи двустранните връзки, които според стопанина на Кремъл биха могли да се превърнат в двигател на глобалната стабилност, отбелязва Франс прес.

„Руско-китайското сътрудничество в международните отношения може да се превърне в един от стабилизиращите фактори на глобалната арена“, каза Путин и добави: „Възнамеряваме да засилим още повече координацията в рамките на всички многостранни платформи с цел гарантиране на глобалната сигурност и справедлив световен ред“.

Форумът подчертава тясното сътрудничество между Си и Путин, които обявиха „безгранично“ партньорство само седмици преди Русия да нахлуе в Украйна през 2022 г. Преди това те се срещнаха два пъти от началото на годината в Пекин през май и в кулоарите на срещата на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Казахстан през юли.

Процъфтява и руското сътрудничество с Индия. За Делхи Москва е изпитан партньор във времето още от Студената война въпреки тесните връзки на Русия с най-големия регионален противник на Индия, Китай, отбелязва Асошиейтед прес.

Западните съюзници искат от Делхи по-дейно участие в убеждаването на Москва да прекрати войната в Украйна, но Моди отказва да заклеймява Русия, изтъквайки единствено нуждата от мирно уреждане на конфликта.

„Смятаме, че проблемите трябва да се решават с мирни средства, затова напълно подкрепяме възстановяването на мира и стабилността час по-скоро“, каза Моди, който за последно беше в Русия през юли.

Путин приветства „привилегированото стратегическо партньорство“ с Делхи.

На срещата с Рамапоса руският лидер подчерта, че и двете страни се стремят към „справедлив многополюсен световен ред“, и изрично спомена усилията на БРИКС за създаване на нова, самостойна разплащателна система.

На форума в Казан е предвидено Путин да се срещне с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, който ще посети Русия за пръв път от две години. Ръководителят на световната организация нееднократно е критикувал действията на Москва в Украйна.

КАКВО Е БРИКС

Английският акроним BRICS (Brasil, Russia, India, China, South Africa) води началото си от аналитичен труд от 2001 г. на тогавашния главен икономист на банка „Голдман Сакс“ Джим О‘Нийл, описващ големия потенциал за растеж през този век на Бразилия, Русия, Индия и Китай.

Русия, Индия и Китай започнаха да организират по-чести официални срещи помежду си и впоследствие включиха в обединението Бразилия, после Южна Африка, а сега и Египет, Иран, ОАЕ и Етиопия. Саудитска Арабия предстои формално да стане част от организацията.

БРИКС е междуправителствена организация, обхващаща 45% от световното население и 35% от световната икономика.

Към момента общият БВП на страните от БРИКС е над 60 трилиона долара, делът в световния БВП е 37,4 процента.

На БРИКС са пада около една четвърт от световния износ на стоки.

Крайъгълните камъни на форума са „суверенно равенство, уважение към избора на собствения път на развитие, взаимно зачитане на интересите, откритост, консенсус, желание за формиране на многополюсен световен ред и справедлив модел на глобалната финансова и търговска система, търсене на колективни решения на най-належащите проблеми на нашето време.”

Мотото за 2024 г. е „Укрепване на мултилатерализма за справедливо глобално развитие и сигурност“.

 

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев