АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ЧАВДАР БОЖУРСКИ СВИКА ЕПИЗООТИЧНАТА КОМИСИЯ ВЪВ ВРЪЗКА С ШАРКА ПО ОВЦЕТЕ И КОЗИТЕ В СТРАНАТА

Епизоотична комисия 1024
23.10.2024 / 13:47

Областният управител Чавдар Божурски свика днес областната епизоотична комисия във връзка с констатирани огнища на шарка по овцете и козите на територията на Република България. Членовете на комисията бяха запознати със заповед на областния управител от 21 октомври 2024 година. Целта на административния акт е ограничаване на разпространението на силно заразната болест. Към момента в област Сливен няма регистрирани случаи.

Със своята заповед Чавдар Божурски разпорежда да се свикат незабавно общинските епизоотични комисии. Тяхната задача е набелязване на конкретни мерки за предотвратяване на проникването на шарката на територията на област Сливен.

Областният управител изисква кметовете на общините и лицата, които отглеждат дребни преживни животни, да бъдат информирани за клиничната картина на заболяването и спазването на мерките за биосигурност. При съмнения или смъртни случаи стопаните са задължени незабавно да известят официалния ветеринарен лекар.

Областна дирекция по безопасност на храните – Сливен, следва незабавно да се преведе в състояние на повишена епизоотична готовност, като се провери техническата изправност на наличните средства и окомплектоването на екипите. Засилва се контролът по придвижването и мерките за биосигурност, като трябва да се актуализират данните за дребните преживни животни и животновъдните обекти в информационната система Вет ИС.

Областният управител заповядва да се извършва контрол върху редовните посещения и клиничните прегледи от регистрираните ветеринарни лекари. Същите следва да се осъществяват при стриктни мерки за биосигурност и по начин, който не позволява разпространение на болестта.

Чавдар Божурски указва при всяко съмнение за шарка по дребните преживни животни да се вземат проби от официалните ветеринарни лекари, които да се изпращат за изследване. Те трябва да са такъв брой, че да установят вируса на шарката с 95% достоверност при 5% разпространение.

Заповедта регламентира и извършване на проверки за нелегална търговия и придвижване на дребни преживни животни на територията на област Сливен. При установяване на такива на собствениците ще бъдат съставяни актове за административно нарушение, а животните следва да бъдат незабавно умъртвени.

От извършените досега проверки на територията на област Сливен не са установени животни със съмнение за шарка.

Областна администрация Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев