АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

В РУСИЯ ЗАПОЧВА ФОРУМЪТ НА БРИКС

 В Русия започва форумът на БРИКС
22.10.2024 / 08:55

Руският президент Владимир Путин е домакин на започваща днес среща на върха на организацията БРИКС в град Казан, предаде ДПА, съобщи БТА.

Форумът, на който ще се съберат 24 държавни и правителствени ръководители, е смятан от Путин за част от инициатива за създаване на нов световен ред, който да сложи край на доминацията на САЩ.

Срещата ще продължи до четвъртък. Ще присъстват представители на общо 32 страни. Сред по-важните гости се откроява китайският президент Си Дзинпин, индийския премиер Нарендра Моди, южноафриканския президент Сирил Рамапоса, турския президент Реджеп Тайип Ердоган, иранския президент Масуд Пезешкиан и египетския президент Абдел Фатах ас Сиси.

Към първоначалните членове на БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка - в последно време се присъединиха държави като Обединените арабски емирства, Египет, Етиопия и Иран. Статутът на Саудитска Арабия е все още неясен.

Русия, която е ротационен председател на организацията, обяви, че Саудитска Арабия ще бъде приета за член в началото на годината, но все още няма потвърждение от Рияд, а самото кралство ще бъде представлявано на срещата от външния си министър. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че въпросът със статута на Саудитска Арабия ще бъде изяснен на срещата.

Турция също ще участва в нея като заинтересована страна. В навечерието на форума Путин обяви, че една от основните цели на срещата ще бъде насърчаването на финансовото сътрудничество и осигуряването на алтернатива на системата СУИФТ, по която се извършват международните банкови разплащания.

В дневния ред на БРИКС е и учредяването на обща банка.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев