АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ИЗРАЕЛ ЛИКВИДИРА ЛИДЕРА НА "ХАМАС" ЯХИЯ СИНУАР

 Лидерът на "Хамас" Яхия Синуар
18.10.2024 / 08:39

Израел обяви лидерът на "Хамас" Яхия Синуар за мъртъв. Израелският външен министър Израел Кац каза, че той е бил убит от израелски войници в ивицата Газа, потвърждавайки по-ранни съобщения.

"Масовият убиец Яхия Синуар, отговорен за клането и зверствата от 7 октомври, беше убит днес от войници на Израелските сили за отбрана", каза Кац в изявление.

Убийството на Синуар бе наречено от Кац "военен и морален успех за израелската армия". "Това е знаменателна военна и морална победа за Израел и за целия свободен свят в борбата му срещу оста на радикалния ислям, водена от Иран", заяви Кац в лично послание до колегите си по света.

"Елиминирането на Синуар проправя път към незабавното освобождаване на заложниците и към трансформираща промяна в Газа - без Хамас и без ирански контрол", допълни той.

Последва изявление на израелския премиер Бенямин Нетаняху, който заяви, че смъртта на лидера на палестинската радикална групировка дава шанс за мир в Близкия изток, но предупреди, че войната в Газа не е приключила и Израел ще продължи, докато заложниците не се върнат у дома, предаде Ройтерс.

"Днес ние уредихме сметките си. На злото днес беше нанесен удар, но нашата задача още не е изпълнена", каза Нетаняху в записано видеообръщение. "На скъпите семейства на заложниците ще кажа: това е важен момент във войната. Ние ще продължим с пълна сила, докато всички ваши близки, нашите близки, не се върнат у дома".

Израелският президент Ицхак Херцог похвали армията за "елиминирането на архитерориста", който "от години е отговорен за гнусни терористични актове срещу израелски мирни граждани и граждани на други държави, и за убийството на хиляди невинни хора".

До момента няма реакция от страна на "Хамас" на съобщението за смъртта на Синуар.

В изявлението на израелската армия се посочва, че той е отговорен за клането на израелски граждани на 7 октомври 2023 г. и за отвлечените 250 заложници, над 100 от които се намират още в плен.

След ликвидирането на Яхия Синуар може би най-важната информация сега е съдбата на брат му Мохамед, отбелязва Си Ен Ен. Миналия месец много високопоставен израелски служител е казал пред медията, че Мохамад Синвар е поел поста военен командир на "Хамас" след убийството на предвоенния лидер Мохамед Дейф при израелски въздушен удар на 13 юли.

Яхя и Мохамед са били много близки и са се издигали заедно в редиците на Хамас. До края на август те често били заедно, твърди същият високопоставен служител. Възможно ли е да са умрели заедно в сряда? Ако Мохамед е оцелял, той вероятно ще продължи твърдолинейната тактика на преговорите на брат си, докато Израел се стреми да освободи останалите заложници от палестинския анклав.

Докато не се появи ясна картина, ще бъде трудно да се разбере следващият ход на "Хамас" в преговорите за освобождаване на заложници и прекратяване на огъня, отбелязва Си Ен Ен.

В Тел Авив и на други места в Израел пък отпразнуваха по улиците смъртта на лидера на "Хамас", а в столицата се състоя демонстрация с призив за край на войната в Газа, след като Синуар вече го няма.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев