АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОБЩОБЪЛГАРСКИ КОМИТЕТ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ" ИСКА НС ДА СПРЕ ПИЕСАТА НА БЪРНАРД ШОУ, ПОСТАВЯНА ОТ МАЛКОВИЧ

Общобългарски комитет "Васил Левски" иска НС да спре пиесата на Бърнард Шоу, поставяна от Малкович
17.10.2024 / 12:31

Общобългарският комитет " Васил Левски" и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва излязоха с декларация срещу пиесата. В нея се твърди, че: "Ще се вихри една гнусна подигравка с нашия народ и неговата армия". Според декларацията в спектакъла народът ни е представен като нецивилизован, прост, страхлив и нечистоплътен.

"Осъждаме публичната гавра с нашия народ, подготвена от ръководството на Народния театър", пише още в нея.

Постановката била договорена в рамките на поредица от разговори между Малкович и директора на театъра Васил Василев и ще се играе през 2025 г. Това е първият от няколко предстоящи съвместни проекта между режисьора и театъра.

Ето целия текст на декларацията на Общобългарския комитет "Васил Левски" и Съюза на офицерите и сержантите от запаса:

На 7 ноември т.г. Народният театър "Иван Вазов" се готви да покаже пиесата "Оръжията и човекът" на Бърнард Шоу. Действието се развива на българска територия малко след разгрома на сърбите в Сръбско-българската война от 1885 г.

На първата ни сцена ще се вихри една гнусна подигравка с нашия народ и неговата армия. Сюжетната линия цели да убеди зрителя в "българската варварщина", както пише в пиесата. В нея народът ни е представен като нецивилизован, прост, страхлив и нечистоплътен. Войниците ни - "ужасно пияни и подивели" - нямали понятие как да се бият. Победили са случайно, благодарение на своето невежество.

Защо ръководството на Народния театър е решило да постави антибългарската пиеса е неясно. Независимо какви са били подбудите му, резултатът отвращава. При това премиерата е на 7 ноември - датата, на която младата българска армия разгромява сърбите при Гургулят и Сливница и ги прогонва от Отечеството. Съвпадението надали е случайно и може да се тълкува като опит за морален реванш на разбитите нашественици. Разбирай : да, сърбите бяха победени, но от едни варвари.

Ние, Общобългарският комитет "Васил Левски" и Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва осъждаме публичната гавра с нашия народ, подготвена от ръководството на Народния театър. За нас националното достойнство е висша ценност, която сме призвани да пазим.

Призоваваме Народното събрание и Министерския съвет да се намесят и унизителната постановка да бъде незабавно свалена от националната сцена.

----------------------------------------------

Председател на общобългарския комитет "Васил Левски" е Васил Василев - дългогодишен журналист, кореспондент на БТА в Париж, след 1989 г. - бизнесмен. Той изкупи откраднатите елементи от паметника на Левски в София и създава детски патриотични организации "Млади възрожденци" в цялата страна. Всяка година на 19 февруари тези деца стоят на пост с пушки пред паметника на Апостола.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев