АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НАТО ПОПАРИ УКРАЙНА ЗА ЧЛЕНСТВО: "В КРАТКОСРОЧНА ПЕРСПЕКТИВА“ НЕ ПЛАНИРАМЕ ДА ОТПРАВИМ ПОКАНА

 Джулиан Смит
17.10.2024 / 10:09

НАТО "в краткосрочна перспектива“ не планира да се отправя покана към Украйна за членство, въпреки че това е посочено като първа точка от Плана за победа, представен от президента на страната Володимир Зеленски.

Това подчерта представителят на САЩ в НАТО Джулиан Смит в коментар пред журналисти, съобщава Voice of America.

Попитанa за възможността Украйна да получи официална покана за членство в НАТО, американският посланик припомни официалната позиция на Алианса за "необратимия път“ на Киев към членство.

"Не сме в момент, в който Алиансът говори за отправяне на покана в краткосрочен план, но, както винаги, ще продължим да говорим с нашите приятели в Украйна за това какви пътища могат да поемат, за да се присъединят към Алианса“, добави Смит.

Генералният секретар на НАТО Марк Рюте подчерта, че няма промяна по отношение пътя на Украйна към присъединяване към алианса, съобщава в сряда "Евронюз".

Рюте каза, че приоритетът на този етап е да се постави Украйна в позиция да договори най-добрата възможна сделка във всички бъдещи преговори с Русия.

"Ние сме в близък контакт със съюзниците, с Украйна, за да видим как можем да предприемем следващите стъпки, каза Рюте, отказвайки да предостави подробности. Членството в НАТО е суверенно право, което можете да поиска всяка държава, която по някакъв начин е част от нашата география. Единствените, които вземат решение за това, са 32-те членки, които вече са в НАТО."

Русия осъди "плана за победа", аргументирайки се, че той се опитва да тласне НАТО към пряк конфликт с Москва. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова подчерта, че планът на украинският държавен глава ще доведе до катастрофа за украинския народ.

"Мога просто да кажа на Зеленски, ако не е наясно. Партньорите на киевския режим вече показаха как виждат Украйна в архитектурата на сигурността: виждат Украйна в ковчег и украински граждани също в гроба.", посочи Захарова.

Русия отдавна обвинява Запада, че използва Украйна за водене на прокси война срещу Москва. Съединените щати и техните съюзници в НАТО твърдят, че помагат на Украйна да се защити срещу неоправдано заграбване на земя в колониален стил.

От Кремъл съобщиха, че е твърде рано да се коментира подробно плана на Зеленски, но че Киев трябва да "отрезви" и да осъзнае безсмислието на политиките, които следва.

Членството в НАТО би направило Украйна част от пакта за взаимна отбрана на водения от САЩ Алианс. Това означава, че атака срещу един член се счита за атака срещу всички, въпреки че процесът на присъединяване може да отнеме години за адаптиране към стандартите на НАТО.

Военният съюз обаче посочи, че Киев не може да стане член, докато е във война, и отказа да определи график за присъединяване.

Повечето страни членки на НАТО, включително неговата преобладаваща сила - Съединените щати, не са показали желание да отправят покана за членство на Украйна на този етап.

Високопоставен служител на правителството на САЩ, миналата седмица съобщи, че няма промяна в позицията на Вашингтон.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев