АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПЕТКОВДЕН Е, ПОЧИТАМЕ СВ. ПЕТКА БЪЛГАРСКА

 Света Петка Българска
14.10.2024 / 08:35

Днес църквата почита Света Параскева или още наричана Света Петка. Този ден обаче е наричан още Зимен Петковден и в българските вярвания бележи прехода към зимата.

Преподобна Петка, наречена още Българска, е родена в град Епиват на Мраморно море през XI век. Тя води благочестив живот, а след смъртта й нейните мощи, които притежават целителна сила, се превръщат в символ на борбата за съхраняване на християнската култура от ислямската асимилация.

Цар Иван Асен IІ ги пренася в Търново, където се пазят до превземането на града от турците. След дълги странствания, мощите намират покой в румънския град Яш, където се намират и досега.

Преподобна Петка Българска лекува женски и детски болести, закриля децата и майките, дава сила в трудности, покровителствува семейството, подкрепя хората с висок дух, чиста душа и достойнство.

Празникът в чест на Света Петка - Петковден, се смята за завършек на лятото и есента, а с това и на активния стопански цикъл.

От Петковден започват сгледите на годежите и сватбите, тъй като в народните разбирания светицата е покровител на раждането и плодовитостта, както при хората, така и при животните.

Петковден бележи края на земеделската работа – последната есенна сеитба, прибирането на реколтата.

Според народните поверия, ако на Петковден грее слънце, листата на дърветата не са окапали, а овцете се скупчват на едно място - зимата ще е тежка и снежна. На Петковден се правят родови курбани и се месят обредни хлябове, като най-големият, наречен „Света Петка”, се слага на трапезата върху мъжка риза, паничка сол и чаша вино. Къщата се ръси със светена вода, обредният хляб се прекажда и цялото семейство му се покланя три пъти. След това най-възрастната жена вдига хляба високо и благославя с него всички и раздава парченца.

На масата ни на Петковден е хубаво да присъства: гювеч с овнешко, курбан чорба, сармички с лозови листа, шкембе, ястия с праз, обредни хлябове.

Имен ден празнуват: Параскева, Петко, Пенчо, Петкан, Пеньо, Пенко, Паруш, Петричка, Петрана.

Мъжете с името Петко в община Сливен са 414. 220 от тях са с постоянен адрес в града. Общо 30 са дамите с името Петка в общината, като с постоянен адрес в Сливен са 14. Името Петра носят общо 29 жени, а Петрана – 41. Една е представителката на нежния пол с името Петрия. За цялата община дамите с името Петкана са 13.

Мъжете с името Пенко са 51. 30 от тях са с постоянен адрес в града. В цялата община, дамите с името Пенка са 1073, като в града живеят 726. Мъжете с името Парашкев са 2. Името Параскева носят 2 дами в общината. Общо 7 са жените, носещи името Парашкева. Днес празнуват и господата, чието име е Паруш. Те са общо 19.

Честит празник на всички именици!

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев