АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕНИ БОШАР: УБИЙСТВОТО НА ЛИДЕРА НЯМА ДА УНИЩОЖИ “ХАМАС”. ВАЖНО Е КАК ЩЕ РЕАГИРА ИРАН

Дени Бошар
02.08.2024 / 12:30

Опитът показва, че убийството на политически водачи, независимо дали става дума за “Хамас”, за важни фигури от Пазителите на революцията или от “Хизбула” не решава нито един проблем: силите се възстановяват. Политическото бюро на “Хамас” ще си намери много бързо нов водач, ако вече не са го направили. Този тип атаки създават повече терористи, отколкото убиват. Иран не може да не реагира, било прицелвайки се директно в Израел, било чрез посредничеството на някои от обичайните си проксита, на първо място сред тях “Хизбула”. Това унижение няма да остане без последствия, казва бившият френски посланик в Йордания (1989-1993) и Канада (1998-2001) Дени Бошар пред “Фигаро”. Дени Бошар е съветник за Северна Африка и Близкия изток във Френския институт за международни отношения (IFRI).

- Бележи ли ескалация във войната убийството на политическия лидер на “Хамас”?

- Неговото убийство бележи очевидна ескалация, първо, защото това се случия в самия Техеран, което все пак е нещо ново: определен брой мишени вече бяха поразени в Иран от Израел, но никога по този начин - в самото сърце на иранската столица. Иран не може да не реагира, било прицелвайки се директно в Израел, било чрез посредничеството на някои от обичайните си проксита, на първо място сред тях “Хизбула”. Това унижение няма да остане без последствия. Друга очевидна последица е спирането на процеса по прекратяване на огъня и освобождаване на заложниците, който беше в ход в Газа. Исмаил Хания беше съръководител на “Хамас”. Той ръководеше политическото бюро от 2017 г. Може би нямаше голям авторитет сред военните лидери на движението в Газа, но във всеки случай имаше диалог между тях. Това означава, че войната ще продължи, без да ѝ се вижда краят. Това означава също, че отношенията с Катар ще се обтегнат. Катар играе съществена роля в решаването на кризата, защото той е в центъра на групата за дискусии със САЩ, Египет и Израел. А Доха ясно предупреди Израел, че е неприемлива атака срещу Хания, който беше неин гост. САЩ впрочем ще бъдат много критични. Те могат само да порицаят тази постъпка: новата американска политика е да успокои играта и да накара Израел да върви към прекратяване на огъня. Антъни Блинкен ясно се разграничи от тази инициатива, посочвайки, че САЩ не са били информирани за акцията.

- Може ли това убийство, 24 часа след смъртта на висш военен кадър на “Хизбула” в Бейрут, да има последствия на северната граница на Израел?

- Да, това е допълнителна стъпка към възпламеняване на региона. Рискът се усещаше от няколко седмици заради прекалената приказливост на високопоставени израелски лица, които искат да си уредят сметките с “Хизбула”. Следващите дни ще бъдат много важни и ще зависят от реакцията на Иран и контрареакцията на Израел. Имахме усещането, че след атаката срещу друзите в Голанското плато ситуацията ще се успокои: реакцията на Израел беше много ограничена и целенасочена, както беше обявено. Убийството на Хания очевидно е акт, който може да се нарече провокация, и носи рискове. Мисля, че един ден Израел ще си уреди сметките с “Хизбула”, която е основната заплаха за сигурността му, много по-значителна заплаха от “Хамас”, от гледна точка на броя бойци, на тяхната боеспособност, организация и арсенал. Но това може да се случи по-бързо от предвиденото и може да се запитаме дали северният фронт няма да пламне в следващите дни.

- Освен желанието “да си уреди сметките” с “Хизбула”, защо решиха да убият политическия лидер на “Хамас”

- Не всичко в тази война е рационално. Ясно е, че Иран няма интерес от възпламеняване, нито “Хизбула”, нито Израел, чиято армия е много ангажирана в Ивицата Газа. Към тази ирационалност тласкат определени израелски официални лица, които искат “тотална война”, ако използвам израза на Нетаняху в началото на войната. Този метод на целенасочени убийства отдавна се практикува от Израел и ще продължи. Политически той се приема много добре от израелското и американското население. Нетаняху има интерес от използването на този експедитивен метод, който засилва статута му на военен човек. Залагайки върху емоцията, която политически също е рентабилна, дори и да е слабо ефективна от военна гледна точка.

- Как може да се реорганизира “Хамас”?

- Опитът показва, че убийството на политически водачи, независимо дали става дума за “Хамас”, на важни фигури от Пазителите на революцията или от “Хизбула” не решава нито един проблем: силите се възстановяват. Политическото бюро на “Хамас” ще си намери много бързо нов водач, ако вече не са го направили. Този тип атаки създават повече терористи, отколкото убиват. Той връща и популярността на “Хамас” сред палестинците. Движението все повече изглежда като лидер на “съпротивата” на палестинците в Газа, както и на Западния бряг на р. Йордан. Той допринася също за още по-голямото отслабване на Палестинската автономия, която все повече изчезва от пейзажа.

- Кои са следващите мишени за Израел?

- Естествено, основните фигури на “Хамас” в Газа, тези, които още не са елиминирани. “Хизбула” също редовно е обект на целенасочени удари по високите нива на йерархията ѝ. Ясно е, че самият Насрала, нейният лидер, със сигурност е една от мишените в израелския списък.

Източник: "Фигаро"

Превод от френски: Галя Дачкова

https://glasove.com/intervyuta/deni-boshar-ubiystvoto-na-lidera-nyama-da-unishtozhi-hamas-vazhno-e-kak-shte-reagira-iran

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев