АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НАЙДЕН ТОДОРОВ ЗА СКАНДАЛА В НС: НЕ БИВА ДА СМЕСВАМЕ КУЛТУРНАТА С ПАРТИЙНАТА ПОЛИТИКА

Найден Тодоров
01.08.2024 / 12:47

Служебният министър на културата маестро Найден Тодоров излезе с позиция за скандала, който се разрази в НС по-рано днес. Повод за него беше решението на служебното правителство да предложи за награждаване с орден „Стара планина” - първа степен бившия министър на културата Георги Йорданов.

„Не бива да смесваме културната с партийната политика. Както показват последните години, партийните страсти се превърнаха в пропаст в отношенията между хората. Ролята на културата е да обединява. Политиката акцентира върху различията между нас, а културата търси общото“, заяви Найден Тодоров.

„Като музикант не мога да се отрека от композитори като Любомир Пипков, Филип Кутев или Александър Райчев (на когото дължим и съвременната версия на химна на България), защото са заемали ръководни позиции по време на комунизма. Както не мога да се отрека и от Панчо Владигеров или Веселин Стоянов“, обясни още той.

Той добави, че като служебен културен министър няма право да отправя предложения сам, а се съобразява с решения на комисии, които от своя страна разглеждат предложенията на инициативни комитети.

Предложението Георги Йорданов да получи ордена е на всички творчески съюзи в България, съобщи в парламента Иван Ченчев от „БСП за България“. Този човек е получавал много държавни отличия, ордени, след 1989 г., това е една безспорна личност за българската култура, изтъкна представителят на социалистическата партия.

В спора се включи и лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов, според когото е жалко и срамно от трибуната на НС да бъде омерзено името на достоен българин като Георги Йорданов. Той остави на Назарян сборника „Беседи по комунистическата нравственост“ , които да даде, по думите му, на „ бившия функционер, бившия комунист Атанас Атанасов“ . Тоталитарният режим е създал и него самия, това, което той направи, не е много хубаво "за стар комунист като него", изтъкна Костадинов.

Според него БСП е трябвало да реагират по-твърдо в тази ситуация.

Георги Свиленски от БСП подчерта, че Атанасов, като прокурор, е служил на тоталитарната власт. "Катерили сте се по раменете на българската комунистическа партия, за да станете голям прокурор, сега се катерите по раменете на Георги Йорданов, за да станете голям политик – няма да можете", заяви депутатът от БСП. Съборихте Паметника на Съветската армия – паднахте с 20%, сега какво мислите – че ще качите с 20% ли, нищо добро не ви чака, г-н Атанасов, не съм очаквал, че ще посегнете на едно свято име за българската култура", възмути се Свиленски. "За пореден път се правят тук спекулации - никога не съм членувал в БКП, с тези от БСП, които твърдят това, можем да се срещнем в съда", отговори Атанас Атанасов.

Георги Георгиев от ПГ на ГЕРБ-СДС напомни на колегите си от БСП, че нямат право да заграждат никого, който е инакомислещ. Упрекна Атанасов, че думичка не казал за много по-страшната ДС, за кмета на София, „който е трето поколение ДС“. ПП-ДБ инсталираха начело на София цялата „детска градина на ДС“, да видим пътя на парите, да видим как е основана фирма „Телерик“, допълни той. Трябва да се определите – или сте „за“, или сте “против“, призова Георгиев.

Коментирате комунистическия режим, а 35 години по-голяма част от вас се възползва от това, което е построено от него, коментира председателят на ПГ на „БСП за България“ Борислав Гуцанов.

Междувременно група българска интелектуалци и общественици, сред които акад. Георги Марков и Васил Гюзелев, излязоха с отворено писмо в подкрепа на министъра на културата Найден Тодоров, озаглавено „Благородството задължава“. В него те изразяват своята подкрепа за неговото решение да предложи за награда бившия министър на културата Георги Йорданов.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев