АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

"НЮ ЙОРК ТАЙМС": ВОЙНАТА СТАВА ВСЕ ПО-МРАЧНА И ВСЕ ПОВЕЧЕ УКРАИНЦИ СА ЗА МИРНО СПОРАЗУМЕНИЕ

"Ню Йорк Таймс": Войната става все по-мрачна и все повече украинци са за мирно споразумение
01.08.2024 / 09:09

Все по-разочаровани, все повече украинци изглежда се отварят към идеята за мир чрез преговори, дори да не знаят какво означава това.

Социологическите проучвания сочат, че повечето украинци все още се противопоставят на предаването на каквато и да е територия на Русия, дори на Кримския полуостров, който беше присъединен към Русия преди 10 години. Но тези анкети и неотдавнашните изказвания на лидерите на страната също така подчертават осезаемата промяна в разговора за мирните преговори - от "никаква-сделка-никога" към "може би-компромис-в-някой- момент".

В средата на юли проучване на украинската независима медия ZN.UA показва, че около 44% от украинските граждани подкрепят започването на официални преговори с Русия. На 23 юли Киевският международен институт по социология публикува проучване, според което почти една трета от украинците биха се съгласили да отстъпят някаква територия на Русия, за да се сложи край на войната. Това е повече от три пъти повече в сравнение с предходната година.

28-годишната Надя Ивашченко, оператор на железопътна сигнализация от централния Кировоградски регион, заяви, че не може да опише как би изглеждало едно добро мирно споразумение. Но съпругът ѝ се сражава на фронта, а двойката има 5-годишен син, който не е виждал баща си през тези години.

"Толкова много хора загинаха и за какво?" казва Ивашченко. "Искам всичко да приключи, поне по някакъв начин, защото имам син и не искам той да расте в такова военно време, както сега", допълва тя.

В Украйна третата година от войната е изтощителна: От 2022 г. насам Украйна не е в състояние да проведе успешна контраофанзива. Страната е обзета от чести прекъсвания на електрозахранването и нарастващ брой на жертвите.

Продължаващата подкрепа от Запада изглежда непредсказуема, особено ако Доналд Тръмп отново спечели Белия дом през ноември. Германия ще намали наполовина военната помощ за Украйна, ако предложеният от нея бюджет за 2025 г. бъде приет; това се разглежда като сигнал за ангажираността на Запада, особено след шестмесечното забавяне в Съединените щати на пакета за военна помощ, предоставен тази пролет.

Международният натиск върху Украйна и Русия да постигнат някакво споразумение се засилва, въпреки че експертите са единодушни, че нито една от двете страни не е готова.

През юни президентът на Русия Владимир Путин заяви, че ще нареди прекратяване на огъня и ще започне преговори с Украйна само ако Киев се изтегли от регионите, за които Москва претендира - но все още не контролира напълно - и се откаже от стремежа си да се присъедини към НАТО. Украйна отхвърли предложението като искане за капитулация; президентът Володимир Зеленски казва, че иска Украйна да се върне към границите си от 1991 г. и да получи място в НАТО.

В южната част на страната, един от най-засегнатите от войната региони, промяната в нагласите през последната година е поразителна, показва проучването на Киевския институт. Повече от половината от анкетираните са заявили, че или подкрепят отстъпването на някои територии, или не са съвсем сигурни. Само 46% са се обявили против отстъпки. Преди година 86% от жителите на този регион, включващ Днепропетровск, Запорожие, Николаев, Херсон и Одеса, се обявиха против отстъпването на каквато и да е територия на Русия.

33-годишният Николай, жител на Одеса, който не пожела да използва фамилното си име, тъй като избягва военната служба, заяви, че би могъл да си представи отстъпването на Кримския полуостров, който вече е под контрола на Русия, или на района близо до град Луганск в Източен Донбас като част от сделка.

Проучването на социологическия институт не определя колко големи трябва да бъдат отстъпките, дали територията трябва да бъде официално отстъпена, или трябва да бъде временно контролирана по някакъв начин контролирана от Русия.

"Общо взето така стоят нещата", казва Антон Грушецки, изпълнителен директор на института. "И със сигурност все повече и повече хора са готови. И основната причина са излъганите очаквания от миналата година, защото много хора имаха повече надежди". Той допълва, че много украинци са изгубили надежда, особено заради забавянето на американската военна помощ.

Много хора в Украйна казват, че са притеснени от това какво може да означава преизбирането на Тръмп. Бившият президент заяви, че планира да сложи бърз край на войната, въпреки че не уточни как. Украинците се притесняват, че той ще намали подкрепата на Америка или ще настоява да се позволи на Русия да запази територията, която сега окупира.

Сред сподвижниците на Тръмп е пълно със скептици по отношение на войната в Украйна, включително Джей Ди Ванс, избраният от него за вицепрезидент, който веднъж каза: "Всъщност не ме интересува какво ще се случи с Украйна по един или друг начин".

Но други украинци казват, че Тръмп поне ще даде отговор на Украйна. "Ако Тръмп дойде на власт, всичко ще се изясни", казва 47-годишната Наталия Фоменко, която живее в Ирпен, едно от киевските предградия, опустошени в началото на войната от руснаците. "Той или ще предостави на Украйна оръжия, или ще трябва да се съгласим да преговаряме".

Източник: dnes.dir.bg

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев