АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЕС РЕШИ ДА БОЙКОТИРА ОРБАН. УНГАРИЯ ОТВЪРНА: ДЪРЖИТЕ СЕ КАТО В ДЕТСКАТА ГРАДИНА

Виктор Орбан
23.07.2024 / 18:02

Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел отне на Унгария правото да бъде домакин на следващата среща на министрите на външните работи и на отбраната заради позицията й относно войната в Украйна.

Решението му идва седмици след като Унгария пое ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз, роля, в която обикновено би била домакин на събитието, и на фона на гнева си от срещата, която премиерът Виктор Орбан проведе с руския президент Владимир Путин в Москва по-рано този месец.

Унгария определи този ход като "напълно детски".

На всеки шест месеца, при всяко ново председателство на Съвета, външните министри и министрите на отбраната на ЕС провеждат неофициални срещи, за да обсъдят най-големите глобални проблеми, пред които е изправен блокът.

Следващият набор от срещи ще се проведе на 28-30 август и трябваше да се проведе в Будапеща, но в понеделник Борел обяви, че вместо това ще се проведе в Брюксел.

Позовавайки се на коментари, направени след срещата с Путин, в които Орбан обвини ЕС, че има „провоенна политика“, Борел каза пред репортери: „Ако искате да говорите за партията на войната, говорете за Путин. Мога да кажа, че всички държави членки – с едно единствено изключение – са много критични към това поведение. Мисля, че беше... подходящо да се покаже това чувство и да се свикат следващите срещи на Съвета по външна политика и отбрана в Брюксел.“

Въпреки това външният министър на Люксембург Ксавие Бетел каза пред репортери, че ще отиде в Будапеща, защото бойкотът би бил "глупост". Бетел смята, че е по-добре да се каже на унгарците, че ЕС не е доволен от действията им, тъй като „игнорирането или неизбирането на диалог би било грешка“.

Полският външен министър Радослав Сикорски предложи срещата през август да се проведе в Западна Украйна, но тази идея беше блокирана от Будапеща.

В отговор на решението на Борел унгарският външен министър Петер Сиярто написа във Фейсбук: „Какъв фантастичен отговор измислиха. Не искам да наранявам чувствата на никого, но усещането е като в детска градина."

Срещата на Орбан с Путин, която той описа като "мирия за мир" - стартирала дни след като Унгария пое председателството на Съвета - която също така посети лидерите на Украйна и Китай, както и републиканския кандидат за президент Доналд Тръмп в Съединените Щати.

Пътуването предизвика осъждане от лидери в целия ЕС, като шефът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен го описа като „нищо друго освен мисия за успокоение“.

Източник: "Труд"

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев