АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ИЛИНДЕН Е!

Свети пророк Илия
20.07.2024 / 10:54

Днес е Илинден - един от големите летни празници в православния календар. Денят е в прослава на свети пророк Илия. Той има значимо място сред библейските пророци заради непоколебимата му вяра, извършените от него чудеса и особената му мисия в Божиите дела. Името Илия означава "крепост на Господ".

За великия пророк Илия, живял девет века преди Христос, разказват не само старозаветните текстове. За неговия "дух и сила" има ярки новозаветни свидетелства и той е част от значими евангелски събития.

Не случайно, св. Илия е единственият старозаветен праведник, на когото са посветени храмове и се отдава особена почит от Църквата и вярващите.

В отговор на нечестивото идолопоклонство на царското семейство, заразило и поданиците му, по молитвата на св. Илия не валяло дъжд три години и половина. След като с огън от небето изобличил езическото им суеверие и утвърдил вярата в истинския Бог, молитвата на пророка за дъжд била чута.

Не само животът на св. Илия се отличава с чудеса, но и неговият край. Библията свидетелства, че той бил възнесен с огнена колесница на небесата жив, за да бъде върнат на земята при Второто Христово пришествие.

На Илинден имен ден имат над 57 000 души. Имен ден празнуват всички с имената Илия, Илиана, Илико, Илика, Илин, Илина, Илинко, Илинка и други.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев