АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НС ЗАДЪЛЖИ ПРАВИТЕЛСТВОТО ДА ОСИГУРИ СРЕДСТВА ЗА ПОСТРАДАЛИТЕ ОТ ПОЖАРИТЕ

Народно събрание
19.07.2024 / 11:18

Единодушно с 201 гласа парламентът прие решение, с което задължава правителството да предприеме необходимите действия за осигуряване на средства от бюджета за подпомагане на пострадалите от пожарите. В решението се посочва, че Министерският съвет трябва всяка седмица да информира НС за предприетите действия.

В проекторешението бяха включени предложенията на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и БСП. Те настояват служебният кабинет да осигури средствата за помощи за пострадалите и да бъде предоставена актуална информация за опасността от нови пожари, както и за предприетите мерки за тяхното погасяване. Бе поискано изготвянето на доклад за това как са били разходвани отпуснатите 170 млн. лв. по ОП "Околна среда", предвидени за набавянето на техника и екипировка за превенция на пожарите.

Държавата ще осигури компенсации за всички пострадали от пожарите, увери министър Людмила Петкова.

"Министерството на финансите в момента разработва проект на решение, към което ще има програма, включваща процедурата как ще бъдат предоставени средствата. От междуведомствената комисия за бедствия и аварии има много добра работеща процедура, която е позната и на общините. Ще се ползва същата процедура, за да е по-лесно".

От БСП приветстваха това решение. Иван Иванов каза:

"Приветствам, че приемате нашето предложение да влезе в текста за решение, закупуването на летателна техника за гасене на пожари".

Независимият депутат Калоян Методиев подчерта:

"Днес за първи път, откакто сме конституирани, гласуваме 190 човека "за". Това е сигнална лампа за неща, които могат да ни събират. Пожарите в страната, животът на хората, здравето трябва да са наш приоритет".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев