АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КОМИСИЯТА ЗА МАРТИН БОЖАНОВ-НОТАРИУСА ПРОВЕДЕ ПЪРВОТО СИ ИЗСЛУШВАНЕ

Андрей Янкулов (вляво) и Николай Стайков от Антикорупционен фонд Снимка: БТА
18.07.2024 / 18:43

Първо изслушване проведе днес парламентарната временна комисия за проверка на факти и обстоятелства относно наличието на нерегламентирано влияние в правосъдната система и обвързаности на представители на съдебната власт, несъвместими със стандартите за независимост и професионална етика, дейността на групата около Мартин Божанов - Нотариуса и дейността на групата около бившия следовател Петьо Петров - Еврото, предаде БТА.

Депутатите изслушаха представителите на фондация „Антикорупционен фонд“ (АКФ) Андрей Янкулов и Николай Стайков. Двамата припомниха, че няма данни от прокуратурата за това как се развиват разследванията срещу престъпната група, от която е бил част Мартин Божанов и това срещу Петьо Петров.

Също така припомниха публикувана от фондацията справка, за която се твърди, че е на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) във връзка с Божанов, на база на която е започнало разследването срещу групата на Божанов от Софийската градска прокуратура.

Според АКФ в справката, с която разполагат, има свидетелски показания и данни за свързаност с групата на Мартин Божанов на множество лица от системата на МВР, магистрати и лица от Държавна агенция "Национална сигурност".

Депутатите от комисията обсъдиха, че биха могли да изискат справката от ГДБОП, както и материали от МВР и прокуратурата относно нови разкрития по темата, както и кои да бъдат следващите поканени за изслушване в комисията. До решение обаче не се стигна, тъй като част от народните представители напуснаха залата и заседанието бе прекратено поради липса на кворум.

БТА припомня, че за втори път парламентът създава временна комисия относно Мартин Божанов и Петьо Петров, след като такава проведе поредица от заседания и в предходното Народно събрание.

 

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев