АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

"ВЪЗРАЖДАНЕ" И ПП - ДБ ПОИСКАХА ОСТАВКАТА НА ВЪТРЕШНИЯ МИНИСТЪР ЗАРАДИ ПОЖАРИТЕ

Калин Стоянов
18.07.2024 / 11:55

В Народното събрание днес се надигат гласове за оставка на вътрешния министър Калин Стоянов заради пожарите. За това настояха от ПП-ДБ и "Възраждане".

Пръв лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че държавата е трябвало да изкара армията и полицията за гасенето на пожарите, и тъй като това не е било направено, премиерът Димитър Главчев и шефът на МВР Калин Стоянов трябва да си подадат оставките.

Костадинов обвини и присъстващите в България натовски военни сили, че не оказват помощ. "Защо не се поиска помощ от нашите т.нар. съюзници разбойници? Къде блеят 5-те хиляди чужди войници, които са в момента в България? Преди 3 години руски самолет дойде да ни помага. Къде са американците, които постоянно прекарват военна техника?", коментира той пред журналистите в парламента.

Малко по-късно депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков обяви, че неговата формация очаква оставката на Стоянов. Той посочи, че кабинетът "Денков" е отпуснал 169 милиона лева по Оперативна програма "Околна среда" за закупуването на 385 специализирани автомобила за борба с горски пожари. По думите му, не е използван и ресурс от 300 милиона лева във Фонда за пътна безопасност, за да се направят нужните инвестиции.

"Никога досега цяло село в България не е горяло. Касае се категорично за лоша организация, а не за липса на средства. Ако можеше пожар да се спре с частни гардове от "Делта Гард", сигурно щяха да са го спрели. Напротив – МВР има ресурса, категорично според нас се касае за лошо управление от страна на ръководството на МВР", смята Божанков.

На противоположното мнение бе съпредседателят на ДПС Делян Пеевски. Според него кабинетът добре се справя със ситуацията. "Правителството си беше на място – премиерът, вътрешният министър, военният министър, хората работеха, но няма с какво да работят. Положението е брутално откъм техническа гледна точка", констатира той. И призова да се свика председателският съвет на парламента, на който да бъдат поканени представители на правителството, за да се обсъди отпускането на средства за обезщетение на пострадалите и за закупуването на хеликоптери, с които да се гасят пожари. Тъкмо това негово изявление провокира Божанков да сподели информацията за предприетите от последното редовно правителство мерки.

От БСП обявиха, че ще внесат предложение в парламентарната бюджетна комисия за отпускане на средства за закупуване на противопожарна техника и за компенсация на пострадалите. Временният председател на партията Атанас Зафиров заяви, че това, което държавата обявява като подкрепа за пострадалите райони, не отговаря на истината, макар че не уточни какво има предвид.

Огнената стихия в село Воден е опустошила 35 къщи. Пламъците са погълнали 25 необитаеми постройки и 10 къщи, които се ползват. Пожарът вече е локализиран, но борбата с огнения ад на много места в страната продължава. Това съобщиха на извънреден брифинг от МВР по повод борбата с пожарите.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев