АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОДЪЛЖАВА БОРБАТА С ПОЖАРИТЕ В СТРАНАТА

Продължава борбата с пожарите в страната
17.07.2024 / 10:29

Продължава борбата с огъня в страната. На някои места пламнаха нови пожари. А в община Карлово ще бъде обявено бедствено положение.

Ето каква е обстановката по области:

Област Пловдив:

Нов огромен пожар бушува в Средна гора. Този път засегнато е село Отец Паисиево. Там изгоряха 30 къщи във вилната зона край населеното място, а 15 души, които са ги обитавали, бяха евакуирани. Пожарът влезе в борова и смесена гора и се разрасна. До късно във вторник вечерта два хеликоптера участваха в гасенето.

„Актуалната ситуация към сряда сутрин е, че по три от фронтовете на пожара продължаваме да имаме активно горене. Разпределяме екипи и инженерна техника за проправяне на просеки и гасене.

Огънят се разраства. За Отец Паисиево към момента няма опасност. Надяваме се метеорологичните условия да не са толкова лоши, колкото вчера. Поддържаме връзка с хеликоптерите за гасене на пожарите, но преценката къде е най-наложително да бъдат включени е на Националния оперативен център”, обясни директорът на пловдивската пожарна комисар Васил Димов пред NOVA.

Областният управител Христина Янчева заяви, че бедственото положение в Община Калояново ще бъде удължено. „Ще обявим такова и за Карлово. Има недостиг на вода и търсим допълнителна помощ за водоноски от съседните общини”, подчерта тя.

Янчева призова, ако има желаещи доброволци, които да помогнат за гасенето на пламъците, да се отзоват. Доброволческо формирование от Столичната община вече е на място.

Област Стара Загора:

Основната задача е да защитим този периметър, който по приблизителни данни е около 12 километра. Това каза пред журналисти началникът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Стара Загора старши комисар Стоян Колев по повод пожара, който вече трети ден бушува северно от града.

Той припомни, че вчера сутринта имаше шест огнища на пожара, които бяха сведени само до едно. „Днес имаме няколко тлеещи огнища, но нямаме пламъчно горене. Снощи по средата на северния участък, който е приблизително 4 километра, имахме излизания извън периметъра на малки места, но с екипите те бяха потушени“, посочи огнеборецът. И обясни, че около един часа е правена подсилваща просека с булдозери от „Мини Марица-изток“. На терен днес ще бъдат около 12 екипа.

„И през нощта имаше цяла нощ дежурства на доброволци, екипи на пожарната и Държавно горско стопанство“, каза и Николай Диков, секретар на община Стара Загора

„Имаше самозапалвания на различни зони, които веднага бяга овладявани.

Все още има огнище, което тлее. Работата ще продължи през целия ден, а през нощта ще има дежурства“, посочи той. Диков изказа благодарност към всички, които се включиха в потушаването на огнената стихия. “Множеството хора, които дойдоха, ни дадоха възможност да направим организация и да сменим хората, които са тук вече няколко дни“, допълни той.

"Важното е, че ще работим в периметър", каза Диков. По думите му не се е допуснало рарзрастване, дори във вчерашния ден, в който е имало изключително критични ситуации заради силни пориви на вятъра, постоянно смяна на посоката му. Огънят е вървял в различни посоки.

Това, което от пожарна безопасност направиха като предварителен план и организация, се изпълнява и не се допусна пожарът да излезе от този периметър, допълни той.

Припомняме, че пожарът лумна в понеделник около 15:30 часа. По пътя си той изпепели една постройка. На 16 юли с пламъците се бориха и два хеликоптера.

Област Ямбол:

Пожарът в района на боляровското село Горска поляна е ликвидиран, но гори гориста местност в посока Воден и Малко Шарково. Това каза пред журналисти началникът на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Кольо Гяуров.

В ранния следобед на 16 юли в землището на пограничното село горяха около 3000 декара сухи треви и храсти. През цялата нощ на място останаха десет екипа на противопожарните служби от Ямбол, Сливен и Бургас, прокарани са просеки за да се ограничи разпространението на огъня.

Кметът на община Болярово Христо Христов обяви частично бедствено положение. От огъня са засегнати няколко необитаеми къщи в землището на Горска поляна, унищожени са кошери, селскостопански постройки и масиви с различни видове насаждения.

Към момента няма опасност огънят да засегне газокомпресорната станция "Странджа" в близост до границата с Турция.

Област Велико Търново:

Напълно е потушен пожарът в и около свищовското село Ореш. Има пострадал доброволец, който е откаран в болница. Материалните щети са значителни.

7 противопожарни автомобила и десетки доброволци гасиха пожара, тръгнал от клетка на мобилен оператор. Огнеборци дежуриха и през нощта в Ореш, като пожарът е напълно ликвидиран. Щетите са големи и тепърва ще се описват и оценяват, посочи за БНР кметът на Ореш Любомир Иронов.

"Две къщи изгорели - едната обитаема, другата е необитаема, и много селскостопански постройки. Има и животни, които са изгорели. Една кола на момчетата, които помагаха да гасят, изгоря.

Потушен е пожарът в Свищовско, пострадал е доброволец

Клетката на А1 изгоря. Има едно момче, което е пострадало, и е откарано в болница в Плевен, от доброволците е. Има и няколко човека, които бяха евакуирани от къщите, за да не пострадат".

Няма яснота какво е състоянието на пострадалия доброволец от селото, който се е включил в гасенето неподходящо екипиран. Тепърва ще се изяснява причината за пожара в Ореш.

Още 9 пожара в региона и основно в Свищовско гасиха огнеборците вчера. Спасени са десетки сгради, 120 декара с посеви и 315 дка гори.

Област Кюстендил:

Локализирани е пожарите в иглолистна гора по билото между село Ваксево, община Невестино и село Фролош, община Кочериново.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев