АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НОВИ ПОЖАРИ ПЛАМНАХА У НАС

Пожар
16.07.2024 / 19:43

Нови пожари пламнаха у нас, продължава борбата с огнената стихия. Министър-председателят Димитър Главчев сформира оперативен щаб заради пожарите в страната. Целта е да има още по-добра и по-бърза координация между всички институции, заяви премиерът. По-рано той пристигна в района на Стара Загора, който е от най-засегнатите от пожарите. Главчев посочи, че в оперативния щаб ще има представители от министерствата на вътрешните работи, на отбраната, на земеделието и храните. Хората могат да бъдат спокойни, взимаме мерки навреме, заяви още министър-председателят.

В заключение премиерът Димитър Главчев призова гражданите да бъдат особено внимателни, защото заради високите температури пожари лесно могат да бъдат предизвикани и при най-малко невнимание.

Нови пожари в област Пловдив

Екипи на пожарната са изпратени да гасят различни пожари в района на Карлово и Калояново.

Край калояновското село Отец Паисиево горят сухи треви близо до вилната зона в местността Юртата. Вода ще се взема от близкия язовир. Булдозер пътува към селото, за да прави просеки. Към мястото са изпратени осем екипа.

Повече от десет къщи от вилната зона на калояновското село Отец Паисиево са изгорели при пожар. Това каза гл. инспектор Димитър Бришимов – началник на аварийно-спасителния отряд към Регионалната дирекция „Пожарна и аварийна безопасност“ (РДПБЗН) – Пловдив.

Общо 12 екипа на пожарната гасят пламъците. В центъра на селото е позиционирана водоноска на община Хисаря. Евакуирани са хора, живущи във вилната зона, каза още Димитър Бришимов.

В землището на село Каравелово, община Карлово, също избухна пожар, но с бързата си реакция огнеборците успяха да го ограничат. Пожарът е низов в поречието на р. Стряма. Сутринта пожар горя и край село Розино.

Област Пазарджик

Малко преди 10:00 часа в пожарната е постъпил сигнал, че гори иглолистна гора в землището на Стрелча. Към мястото незабавно са изпратени служители от местния противопожарен участък, както и от районната противопожарна служба в Панагюрище, съобщават от Областната дирекция на МВР-Пазарджик.

По разпореждане на директора на Регионалната дирекция „Пожарната безопасност и защита на населението“ комисар Ангел Ангелов към инцидента се насочени още огнеборци от Белово, Пещера, Пазарджик и Батак, добавят от полицията.

Със съдействието на областния управител на Пазарджик Валентина Кайтазова е предоставен дрон за разузнаване на ситуацията от въздуха. На мястото има и тежка техника, която да подпомогне огнеборците в ограничаването размера на пожара.

Към момента той все още не е локализиран.

Свищов

Възникнал е пожар близо до свищовското село Ореш, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР - Велико Търново.

Към мястото на пожара са изпратени шест пожарни автомобила – от Свищов, Горна Оряховица, Полски Тръмбеш и Павликени.

По първоначална информация ситуацията на място е сериозна, горят сухи треви и огънят се е насочил към къщите, посочиха от полицията. Екипите на пожарната правят всички възможно, за да овладеят ситуацията, допълниха от областната дирекция.

Пламъците са обхванали някои от дворовете и къщите в селото. В гасенето на пожара са се включили и доброволци, каза кметът на село Ореш Любомир Иронов.

По думите му пожара към момента се овладява от екипите на място. През последните минути е завалял дъжд, който допълнително трябва да помогне в потушаването му. Ситуацията остава динамична, посочи той.

И от Плевен има готовност за изпращане на подкрепление, ако се наложи, каза областният управител на област Велико Търново Ивайло Здравков.

Хасковско

Отново се е разпалил пожарът, който вчера пламна край Симеоновград и по-късно беше овладян. Причината огънят отново да тръгне е силният вятър този следобед, съобщиха от пресслужбата на Областна администрация – Хасково.

Проблемът сега е, че огненият фронт се развива в голяма близост до село Константиново, уточниха от администрацията.

Общо осем екипа на пожарната са на терен. Има готовност при евентуално усложняване на ситуацията да бъдат изпратени още огнеборци и противопожарни коли на място.

В района са направени просеки. Заради задимяване временно е затворен пътят от село Поляново към село Константиново.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев