АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДОЦ. ИВО ИНДЖОВ: ПРЕДСРОЧНИТЕ ИЗБОРИ НАБЛИЖАВАТ С МНОГО ГОЛЯМА СКОРОСТ

Доц. Иво Инджов Снимка: БГНЕС
09.07.2024 / 15:41

"С много висока степен на вероятност може да се каже, че остава вариантът предсрочни избори, който се очерта веднага след провала на първия мандат на ГЕРБ".

Това заяви пред БНР политологът доц. Иво Инджов, като уточни, че вероятността за избори вече е 75%.

"Всякакви други опити да се излезе от тази ситуация са чисто и просто добри намерения, опит за показване на държавническа отговорност в трудни времена, но минават под знаменателя на тактическите усилия да се спечели малко повече вниманието на общественото мнение в ситуация, в която няма как да се постигне правителство в рамките на този толкова разпокъсан, раздробен и озлобен един срещу друг парламент", изказа мнението си той. И продължи:

"Партиите трябва да си напишат домашното, защото ако не го направят, политическата система е заплашена от имплозия. Стават все по-слаби и все по-ниска ще е избирателната активност. Ще се появят нови актьори на политическата сцена. След няколко години може да имаме коренно различна партийна система от сега и да има съвсем други актьори, които да раздават картите".

"Политическите сили, които правят тактически упражнения на тема експертно, техническо, програмно или каквото и да е правителство няма да имат много време да го правят, защото предсрочните избори наближават с много голяма скорост", предупреди доц. Иво Инджов в интервю за предаването "12+4".

Доц. Инджов коментира и случващото се в ДПС. Според него битката Доган - Пеевски няма потенциал да промени резултати от евентуални предсрочни избори. По думите му се задълбочава пропастта между двамата.

Независимо дали ще има предсрочни избори или не, в ДПС ще спечели лагерът на Доган. Няма да има драматичен сблъсък в скоро време, а ще има позиционна война, прогнозира той и подчерта, че Пеевски е в губеща ситуация.

"Пеевски олицетворява най-токсичното в българския политически живот", изтъкна анализаторът.

БНР

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев