АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ТЕОДОР СЛАВЕВ: В ДПС ПОСЛЕДНАТА ИНСТАНЦИЯ Е ДОГАН. ТОЙ ВИНАГИ ПЕЧЕЛИ

Теодор Славев Снимка: БГНЕС
08.07.2024 / 11:31

Нестабилни партии не могат да произведат стабилно управление.

Това каза в интервю за БНР политологът Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи.

"Като в сапунена опера сме в България с политическите процеси", констатира той и прогнозира "доста неприятен път оттук нататък".

ДПС е една от най-непрозрачните партии в България, отбеляза Славев. По думите му, "при други подобни трусове в ДПС крайният резултат е бил, че Доган винаги печели".

Според Славев "път назад няма" и "ще има последствия за настоящото ръководство на ДПС" в лицето на Делян Пеевски.

"В ДПС последната инстанция е Доган. Партията очевидно е разклатена, Пеевски започна чистка. Доган ще трябва да възстанови силата си в структурите. Това в момента се случва. Но е очевидно, че има напрежение."

ДПС черпи легитимността си от историческата роля на Ахмед Доган. Пеевски не е първият, срещу когото Доган ще се изправи, допълни анализаторът в предаването "Преди всички".

Институциите-бухалки, които се управляват от олигархични кръгове, не са от вчера, посочи още Теодор Славев в предаването "Преди всички". Според него хора от ДПС са притеснени "дали утре няма да се събудят с досъдебно производство или да започнат да ги викат на разпити".

Във връзка с връчването на втория мандат на ДПС Славев не очаква да види там Пеевски, но не е ясно дали от ДПС веднага ще върнат папката с мандата "или ще симулират преговори".

"Борисов не иска да хваща горещия картоф. Той и в момента управлява. Ако той нямаше излаз и достъп до властта, щеше да направи много по-големи усилия."

Славев смята, че тъй като изпълнителната власт и сега му е "вързана в кърпа", Бойко Борисов избира да не се хаби политически и репутационно със създаването на редовно правителство.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев