АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОРБАН ПРИСТИГНА В ПЕКИН, ПРЕДСТОЯТ РАЗГОВОРИ СЪС СИ ДЗИНПИН

 Орбан пристигна в Пекин в понеделник за разговори с китайския президент Си Дзинпин
08.07.2024 / 09:09

Това е третото изненадващо задгранично пътуване на Орбан, откакто Унгария пое ротационното председателство на Европейския съюз в началото на юли, след като той пътува до Украйна и Русия миналата седмица на това, което той нарече "мисия за мир".

Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан пристигна в Пекин в понеделник за разговори с китайския президент Си Дзинпин, съобщава "Ройтерс".

Пътуването му до Москва предизвика силни укори от съюзниците му.

Унгария, при десния Орбан, се превърна във важен търговски и инвестиционен партньор за Китай, за разлика от някои други държави от Европейския съюз, които се стремят да станат по-малко зависими от втората по големина икономика в света.

Посещението на Орбан също така идва дни преди срещата на върха на НАТО, която ще обсъди допълнителна военна помощ за Украйна срещу това, което западният отбранителен алианс нарече "непредизвикана агресивна война" на Русия.

Външният министър на Унгария Петер Сиярто придружава Орбан по време на пътуването му в Китай, според снимки на страницата на Сиярто във Фейсбук.

Министерството на външните работи отмени в края на миналата седмица среща за понеделник в Будапеща с външния министър на Германия и Сиярто, каза служител на германското външно министерство в петък.

Орбан, критик на западната военна помощ за Украйна, каза миналата седмица, че признава, че няма мандат от ЕС за пътуването до Москва, но че мир не може да бъде сключен "от удобно кресло в Брюксел".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев