АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РАДЕВ: ПРАВИТЕЛСТВОТО ПРЕВРЪЩА БЪЛГАРИЯ В БЕЗСРОЧЕН ДОНОР НА УКРАЙНА. НЕ ЗАСТАВАМ ЗАД НЕАДЕКВАТНИ И БЕЗГРЪБНАЧНИ ПОЗИЦИИ

Президентът Румен Радев
04.07.2024 / 20:35

Не приемам правителството да превръща България в безсрочен донор на войната в Украйна и то до крайна победа, без на тези, които изготвиха и приеха националните рамкови позиции за срещата на върха на НАТО, изобщо да им е ясно какво означава "крайна победа". Как ще се постигне тя, какво ще ни струва като време, пари, ресурси и най-вече като риск? Защото всеки изминал ден рискът от тази война за нас расте. Дълбоко се съмнявам дали на българските управляващи им е ясно, какво означава за самата Украйна да воюва до крайна победа и какво ще остане изобщо от въоръжените сили на страната, военнослужещите, от инфраструктурата и нейната икономика. Никога не съм заставал зад неадекватни и безгръбначни позиции и затова отказах да отида на този форум.

Днес се състоя едно важно изслушване в парламента по темата и искам ясно да заявя, че едва ли има някой, който повече от мен да е настоявал и работил за модернизацията на Българската армия, за укрепване на националния отбранителен капацитет, за повишаване на съвместимостта с нашите съюзници и за укрепване на възпиращия отбранителен потенциал на НАТО.

Точно затова считам, че българското правителство дължи обяснение не само на народните представители, а на всички български граждани какви ангажименти поема от тяхно име за войната в Украйна.

Не съм съгласен с поетия ангажимент за конкретна финансова помощ, която никак не е малка, за въоръжаване на Украйна. Не съм съгласен и с ангажимента за предоставяне на оръжие от арсенала на Българската армия, преди да сме получили заместващи образци, което винаги е била моя неизменна позиция.

Вероятността да няма редовно правителство расте с всеки изминал ден. Длъжен съм да се съобразя не само с връчването на мандатите, а и кога да бъдат евентуални предсрочни избори, които трябва да се проведат в определен конституционен срок. Август не е най-добрият месец за предизборна кампания, а средата на септември не е най-доброто време за избори. Затова преди връчването на втория проучвателен мандат за съставяне на правителство, ще отчета всички тези обстоятелства.

„В най-скоро време ще се разбере решението ми“, каза Радев. „Ще отчета обстоятелствата, така че да не отидем на избори до средата на септември“, посочи той.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев