АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПУТИН: КРИЗАТА В УКРАЙНА ВЪЗНИКНА ЗАРАДИ БЕЗЦЕРЕМОННАТА ПОЛИТИКА НА САЩ И ТЕХНИТЕ САТЕЛИТИ. МНОГОПОЛЮСНИЯТ СВЯТ ВЕЧЕ Е РЕАЛНОСТ

Президентът на РФ Владимир Путин
04.07.2024 / 11:58

Предложеният от Русия план за Украйна, с готовността на Киев и Запада, ще позволи незабавно прекратяване на боевете и започване на преговори. Това заяви руският президент Владимир Путин на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС). По думите му, Русия винаги е била за мирно решаване на украинската криза, възникнала поради абсолютно безцеремонната политика на САЩ и техните сателити.

Многократно сме правили конкретни предложения в тази насока, отбеляза Путин, като припомни, че в средата на юни Русия представи план за решаване на конфликта. „В средата на юни ние представихме още един вариант за разрешаване (на конфликта в Украйна), който, ако украинската страна и най-вече западните ѝ спонсори бяха готови да приемат, ще ни позволи буквално незабавно да спрем военните действия, да спасим човешки животи и започнем преговори“, каза Путин. Той отново повтори руските условия за мирни преговори в Украйна. Сред тях е изтеглянето на украинските въоръжени сили от Донбас и Новорусия, отказът на Киев да се присъедини към НАТО, неутрален, извънблоков, безядрен статут на Украйна, както и отмяна на всички западни санкции.

Промените в световния ред настъпват бързо и необратимо, многополюсният свят вече е реалност, заяви още руският президент на заседанието на Съвета на държавните ръководители на Шанхайската организация за сътрудничество.

„В сегашните условия, когато в света настъпват бързи и необратими промени, активната позиция на ШОС в международните дела несъмнено е необходима, многополюсният свят се превърна в реалност“, каза руският президент. "Ние сме убедени, че Шанхайската организация за сътрудничество, заедно с БРИКС, са основните стълбове на възникващия нов световен ред. Именно тези обединения действат като мощен локомотив в процесите на глобално развитие и установяване на истинска многополярност“, добави Путин.

Руският лидер отбеляза, че „кръгът от държави, които се застъпват за справедлив световен ред и са готови решително да защитават своите законни права и да защитават традиционните ценности, се разширява, възникват и укрепват нови центрове на сила и икономическо развитие“.

Инициативата „за световно единство за справедлив мир и хармония“ е стъпка към многополярността. „Тази инициатива е ясно насочена към разработването на мерки за изграждане на доверие в областта на стабилността и сигурността, преди всичко в нашия общ евразийски регион“, обясни Путин. - Такива мерки, които биха гарантирали условия за устойчив растеж за всички еднакво, независимо от политическата и икономическата система, принадлежността към определена религия или деноминация или характеристиките на културната структура“.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев