АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СЪЕДИНЕНИТЕ ЩАТИ ПРАЗНУВАТ ДЕНЯ НА НЕЗАВИСИМОСТТА

Съединените щати празнуват Деня на независимостта
04.07.2024 / 09:59

Съединените щати празнуват Деня на независимостта на 4 юли. Националният празник отбелязва раждането на Съединените щати като независима държава с приемането на Декларацията за независимост от Континенталния конгрес през 1776 г. Оттогава се навършват 248 години.

Празненствата включват фойерверки, концерти и семейни събирания в цялата страна. В големите градове се организират мащабни паради.

През 1775 г. жителите на тринадесетте американски колонии започват борбата си за независимост от британското управление под ръководството на крал Джордж III. Този конфликт поставя началото на Американска война за независимост (1775-1783 г.)

Конгресът гласува в подкрепа на независимостта от Великобритания на 2 юли през 1776 г., но всъщност завършва процеса по приемане на Декларацията, изготвена от Томас Джеферсън в консултация с други членове на комитета - Джон Адамс, Бенджамин Франклин, Роджър Шърман и Уилям Ливингстън, едва два дни по-късно. Първоначално честването е по подобие на рождения ден на краля, който се отбелязва ежегодно с камбанен звън, огньове, тържествени шествия и ораторски речи.

През далечната 1777 г. вестник "Пенсилвания Ивнинг Поуст" от Филаделфия съобщава: "Вчера, 4 юли, годишнината от обявяването на независимостта на Съединените американски щати, беше отбелязана с демонстрации на радост и тържественост."

Официален празник

Традицията да се празнува независимостта започва да се налага всеобхватно след Войната от 1812-1815 г. срещу Великобритания. Такива чествания се провеждат най-вече на 4 юли.

Джон Адамс обаче все още смятал, че американците трябва да празнуват своята независимост на 2 юли. Историците твърдят, че Адамс отказвал покани за участие в събития на 4 юли до деня на смъртта си. Адамс умира на 4 юли 1826 г.

През 1870 г. Конгресът на САЩ обявява 4 юли за официален празник.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев