АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БИВШ СЪВЕТНИК В ПЕНТАГОНА: УКРАЙНА ЦЕЛЕНАСОЧЕНО И ЗЛОБНО ИЗБИВА ЦИВИЛНИ

Теодор Постол
03.07.2024 / 15:48

Според професора от Масачузетския технологичен институт ВСУ много добре са знаели какви жертви ще причини ударът с американски ракети по плажа в Севастопол

Ударите на украинските въоръжени сили срещу цивилни в Севастопол, Донецк или Белгород са умишлени убийства на цивилни, за да се ядоса Русия. Това заяви Теодор Постол, професор в Масачузетския технологичен институт и бивш съветник в Пентагона, във видео блога Deep Dive.

"Това просто има за цел да ядоса руснаците, не е военно оправдан курс на действие. Това, което се опитваха да твърдят, беше, че атакуват военни съоръжения, които подкрепят военните усилия на Русия. Но това не е част от военните усилия - цивилни, които се намират в централните части на града. Атаката просто е насочена към жестоко убийство на невинни цивилни. Точно това поведение е престъпно", каза Постол.

Според него ВСУ много добре са знаели какви жертви ще причини ударът по Севастопол.

"Украинците може и да са се целили по военна база, когато американски ракети удариха плажа в Севастопол, но ако искаха да избегнат жертви, щяха да ударят през нощта, както правят руснаците", коментира професорът.

"Бих казал, че това не е умишлена атака, може да е било безразсъден акт. Няма причина да не извършат тази атака през нощта, нощем няма хора на плажа. Ако има опасения за нежелани цивилни жертви, просто атакувате през нощта. Руснаците атакуват през нощта", даде пример той.

"Повечето руски атаки се случват през нощта и част от причината за това, според мен, е, че въпреки най-добрите усилия, не може да се гарантира перфектна точност на удара. През деня хората са навън. И ако ракетата близо до целта и я пропусне, вероятността от нежелани цивилни жертви ще бъде по-малка, ако го направите през нощта", обясни Теодор Постол.

Превод и редакция: Епицентър.БГ

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев