АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НОВОТО ДЯСНО ПРАВИТЕЛСТВО НА НИДЕРЛАНДИЯ ПОЛОЖИ КЛЕТВА ПРЕД КРАЛЯ

Новото дясно правителство на Нидерландия положи клетва пред краля
02.07.2024 / 14:33

Повече от седем месеца след победата на радикалния десен популист Герт Вилдерс на парламентарните избори в Нидерландия крайнодясното правителство в историята на страната положи клетва, предаде ДПА.

На днешната церемония в двореца близо до Хага министрите и държавните секретари положиха клетва пред крал Вилем-Александър.

Четирипартийната коалиция до голяма степен се контролира от Вилдерс, въпреки че самият той не е член на кабинета.

Новите партньори в алианса с ръководената от Вилдерс Партия на свободата (ПС) бяха поставили отказа му от официална длъжност като условие за участието си в правителството.

Министър-председател сега е бившият ръководител на тайните служби и агенцията за борба с тероризма Дик Схоф, който не е свързан с никоя партия. Неговият предшественик, дългогодишният премиер Марк Рюте, ще поеме поста на генерален секретар на НАТО през октомври.

Освен ПС, в кабинета участват дясноцентристката партия "Нов социален договор" (НСД) и Фермерско-гражданско движение (ФГД), възникнало в резултат на масовите фермерски протести през последните години.

Официалното споразумение за създаване на новата коалиция, озаглавено "Надежда, смелост и гордост", въвежда строги мерки по отношение на търсещите убежище, премахва събирането на семейства на бежанците и се стреми да намали броя на чуждестранните студенти, които учат в страната, отбелязва Асошиейтед прес.

Агенцията също така посочва, че за първи път от 14 години Нидерландия има нов премиер. За първи път от Втората световна война насам Страната на лалетата има също премиер, който не е свързан с политическа партия.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев