АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВАРТОЛОМЕЙ ИЗБЯГА ОТ ОБЩАТА ЛИТУРГИЯ С НОВОИЗБРАНИЯ БЪЛГАРСКИ ПАТРИАРХ ДАНИИЛ

Вартоломей
01.07.2024 / 15:06

Вселенският парирах Вартоломей не се появи на тържествената света литургия в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", която бе отслужена тази сутрин от новоизбрания български патриарх Даниил. По програма двамата трябваше да служат заедно с митрополити от Светия синод. Вартоломей пристигна вчера в София по покана на митрополит Григорий, който беше предстоятел на Светия синод до избора на нов духовен водач и един от кандидатите за него. Духовенството и хорът на патриаршеската катедрала бяха предварително уведомени, че тържествената служба в деня след избора ще бъде водена от новоизбрания български патриарх в съслужение с Вселенския Вартоломей. Това обаче не се случи.

Тази сутрин Вселенският патриарх не дойде в храма, а изпрати свои представители да участват в службата. Според източници на "Гласове" Вартоломей не е отишъл и снощи на тържествената вечеря в чест на новоизбрания патриарх, а е излетял за Истанбул.

Според нашите източници това е още едно доказателство за предварителния сценарий на кръга около Пловдивския митрополит Николай, който предвиждаше друг да заеме патриаршеския престол. След изненадващия избор на Видинския митрополит Даниил, Вселенският патриарх се разочаровал и побързал да си тръгне. В последните няколко години митрополит Даниил открито критикуваше Константинополската патриаршия за неканоничните ѝ действия в подкрепа на разколниците в Украйна и дори призна така наречената Украинска православна църква, непризната от другите православни църкви.

Днешната служба с присъствието си уважиха представители на помествате православни църкви, както и на католическата - папата беше представен от своя перфект Н.В.Пр. Кардинал Кърт Кох. Президентът Георги Първанов, посланикът на Русия Елеонора Митрофанова и десетки вярващи също бяха част от първата литургия на новия ни патрирах.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев