АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

УНГАРИЯ ПОЕМА ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО НА ЕС ЗА СЛЕДВАЩИТЕ 6 МЕСЕЦА

 Виктор Орбан
01.07.2024 / 09:10

От днес Унгария поема председателството на ЕС в момент на учредяването на новия Европейски парламент, при сложни отношения с Европейската комисия и все по-усложняваща се геополитическа обстановка.

За България обаче има един положителен момент и това е фактът, че пълноправната ни интеграция в Шенген е един от неговите приоритети.

Унгария поема председателството, докато е под ударите на чл. 7 заради проблеми с върховенството на закона по решение на Европейския парламент още от 2018 година. Същевременно задействането му не беше активирано докрай с отнемане на правото на глас на Унгария в Съвета на ЕС, въпреки настояването на Белгия, чието председателство изтече.

Унгарският премиер Виктор Орбан среща неприязън сред по-голямата част от страните членки на ЕС заради спорните си позиции по отношение на Украйна, както и налагането на вето върху повече от решенията, свързани с помощта за Украйна. Последното от тях е върху Европейския механизъм за подкрепа на мира в размер на 6.5 млрд. евро. Символичен е и фактът, че датата на визитата на колегиума на комисарите в Будапеща все още не е оповестена при положение, че това е обичайна практика в началото на всяко ротационно председателство.

За България обаче положителната новина е, че Унгария поставя като един от приоритетите си пълноправната интеграция на страната ни и на Румъния в Шенген и обещава да играе като честен брокер за тази цел.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев