АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

САЩ ОБЯВЯВАТ 5 МЛН. ДОЛАРА НАГРАДА ЗА ИНФОРМАЦИЯ ЗА РУЖА ИГНАТОВА

 Ружа Игнатова
26.06.2024 / 15:59

Американското правителство обявява нова награда от 5 млн. долара за информация, която би довела до ареста на криптокралицата Ружа Игнатова, а българската прокуратура се готви да ѝ повдигне задочно обвинение за финансови измами.

Това обявиха в съвместно изявление посланикът на Съединените щати у нас Кенет Мертен и временно изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов. На изявлението присъства и началникът на Държавната агенция "Национална сигурност" Пламен Тончев.

Очаква се по-късно в съобщение до пресата от посолството на Съединените щати да дадат детайли за това как гражданите ще могат анонимно да подадат сигнали, за да помогнат в продължаващото вече 7 години разследване, допълни Мертен и припомни, че от 2022 година Игнатова е в списъка на десетте най-издирвани лица в света по обвинение, че е присвоила над 4 млрд. долара, подмамвайки хора да инвестират в нейната компания за търговия с криптовалути OneCoin:

"Съединените щати високо ценят партньорството с прокуратурата, правоприлагащите органи и специалните служби в България в съвместните усилия да бъде изправена Ружа Игнатова пред правосъдието. Бих искал да почертая, че високо ценим ангажираността на българското правителство за осигуряване на справедливост и правосъдие за жертвите на транснационални престъпления", заяви посланик Мертен.

Що се отнася до предстоящото задочно обвинение на Игнатова у нас, то ще е за финансови измами за 15 млн. лева. Предстои да бъде внесено и искане за запор на имущество на стойност над 10 млн. евро, придобито със средства с незаконен произход, казаха Борислав Сарафов и Пламен Тончев.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев