АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЛАВРОВ: ЖЕЛАНИЕТО НА БЕЛИЯ ДОМ ДА НАНЕСЕ „СТРАТЕГИЧЕСКО ПОРАЖЕНИЕ“ НА РУСИЯ ОЧЕВИДНО СЕ ПРОВАЛИ

Сергей Лавров
26.06.2024 / 13:44

Желанието на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън да нанесе „стратегическо поражение“ на Русия очевидно е провал. Това каза министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров пред X Международен научен експертен форум „Примаковски четения“.

Министърът отбеляза още, че Москва е заинтересована заплахите за нейната сигурност да не идват от Запада. Той добави, че е настъпила „естонизация“ на Европа, а русофобите са планирани като бъдещи лидери на ЕС.

ТАСС събра основните изявления на ръководителя на външнополитическото ведомство:

За провала на стремежа на САЩ към световно господство

Желанието на която и да е страна в миналото да си осигури военно-политическо господство неизменно „водеше до трагични последици за самата държава и нейните покровители“.

Вашингтон все още сляпо вярва в американската изключителност: „Няма съмнение, че този курс на поддържане на хегемония на всяка цена е обречен на провал“.

Дори ако Съединените щати останат един от световните центрове, „това изобщо не означава, че това ще се случи в рамките на поддържането на американоцентричен световен ред“.

„Впечатлението е, че управляващите елити в Съединените щати не са си извлекли поуки от многобройните си външнополитически и военни провали през последните години.

Доларът загуби репутацията си в света и думите на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп в това отношение са „много показателни“.

Изявленията на САЩ за незадължителното изпълнение на някои резолюции на Съвета за сигурност на ООН ще се върнат като бумеранг, за да ги преследват в много други случаи.

Западът трябва да се осъзнае и да разбере, че вече е неприемливо да се ръководи от мнението на САЩ.

За конфликта в Украйна

Западните твърдения, че с връщане към границите от 1991 г. конфликтът в Украйна ще приключи, са смешни.

Западът се опитва да убеди „някои арабски страни“ да бъдат домакини на конференция за Украйна.

Участниците в бъдещите мирни конференции трябва да вземат изцяло предвид Хартата на ООН.

За заплахите за сигурността

Стремежите на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън не са нови, „било то умишлено провалени идеи за нанасяне на стратегическо поражение на Русия или доста наивно желание едновременно да се сдържат Москва, Пекин, а сега и Ислямска република Иран“.

Русия се интересува само от това „да не идват заплахи“ за нейната сигурност от Запада.

На този етап нашият абсолютен приоритет е да потиснем всякакви заплахи за нашата сигурност от същата тази Европа, където не европейците са начело.

Русия е отворена за диалог с Европа въз основа на признаването на териториалните реалности, залегнали в Конституцията на Руската федерация.

За многополярността и борбата с неоколониализма

Всяка многополюсна ера има свои собствени характеристики: „Фундаменталната разлика между настоящия период, според мен, и предишните е глобалният обхват на световната система, наличието на неевропейски, незападни центрове на сила и развитие.“

Съседите на Русия в западния край на Евразия „могат да се превърнат в един от центровете на възникващия многополюсен световен ред, когато се опомнят и разберат пълната задънена улица и контрапродуктивността за тях на курса, който следват под диктовката на Вашингтон.”

Сега светът „преминава през период на фрагментация“: „Акцентът се измества към регионалното сътрудничество“.

Русия, заедно със съмишленици, се застъпва за завършване на процеса на деколонизация и насърчава нова стратегическа инициатива, насочена към „освобождаване на развиващия се свят от съвременните прояви на неоколониализъм“.

За "естонизацията" на ЕС

„Естонизацията“ на Европа се случи, русофобите са сочени за бъдещи лидери на ЕС: „Това е тъжно“.

За формата Русия - Индия - Китай

Москва планира да събере отново формата Русия-Индия-Китай: „Тя [тройката RIC] не се среща толкова често сега, но това не е по наша вина.“

Русия и Китай все пак ще направят всичко необходимо за общото развитие, въпреки съпротивата на САЩ.

Всеки ще спечели, ако „тройката“ Русия, Индия и Китай се събере отново, но Западът иска да размие този формат.

За ситуацията в Близкия изток

Русия се надява, че Израел ще чуе „гласа на огромното мнозинство страни в света“ относно ситуацията в Газа.

Изявленията на израелски официални лица, че в Газа няма цивилни и „всички са терористи от три години насам“ са страшни.

С риска от разпространение на насилието в Ливан международната общност трябва да признае „абсолютната пагубност“ на подхода на Израел към близкоизточния конфликт.

Превод и редакция: Епицентър.БГ

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев