АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КОСТАДИНОВ ПРЕД РАДЕВ: ГОТОВИ СМЕ ДА ГОВОРИМ С ВСИЧКИ ПАРТИИ БЕЗ ГЕРБ И ДПС ЗА ШИРОК КАБИНЕТ

Костадинов пред Радев: Готови сме да говорим с всички партии без ГЕРБ и ДПС за широк кабинет
25.06.2024 / 09:46

"Интересно ми е да чуя вашите изводи за настоящата политическата криза, за преодоляването на политическата апатия и с натрупания ваш парламентарен опит, какво смятате, че е бъдещето на 50-ото Народно събрание", заяви президентът пред представители от ПГ на "Възраждане".

"Формулата я зададе българският избирател, който вкара повече партии, които не искат да управляват с ГЕРБ и ДПС. Все по-силна роля има ДПС, а ГЕРБ стават младши партньор. Възможно е да има правителство в този парламент", посочи лидерът на "Възраждане" пред държавния глава.

"Готови сме да говорим с всички политически сили без ГЕРБ и ДПС за широк кабинет с консенсусна фигура за премиер", посочи Костадинов.

По думите му ПП-ДБ са изпълнявали две роли - или управление в коалиция с ГЕРБ и ДПС, или подаряват властта им чрез саботиране на опозицията.

На въпрос от държавния глава, лидерът на "Възраждане" заговори за това, че избирателите на "Величие", както и на ГЕРБ и ДПС, трябва да се уважават. И изрази готовност за "протягане на ръка".

Според него това е криза на статуквото, а не на политическата криза, но това е възможност за промяна.

"От нас зависи да даде тази надежда", коментира още той и изрази готовност за нови избори през есента, но имало "страх от нови избори".

"Възможно е да има правителство в този парламент и ние заявихме възможната според нас формула: 125 мандата са тези, които са различни от тези на ГЕРБ и ДПС. Една причина за апатията на гласоподавателите е, че има две партии, които се явяват сериозен проблем за функционирането на политическата система, и това са ГЕРБ и ДПС. На тези избори има отлив от над 500 хиляди души гласоподаватели", каза още Костадинов.

Освен темата с кабинета, Костадинов заговори и за избора на нов български патриарх и "груба външна намеса".

От "Възраждане" призоваха Радев да свика КСНС по повод избора на нов български патриарх. "Очевиден е опита БПЦ да бъде поставена под една или друга зависимост и да се превърне в брънка от плана за изпълнението на една пълзяща украинизация в България", добави Костадинов.

"Аз съм направил официално запитване и няма заплаха от такъв мащаб. Нека да оставим църквата така, както по Конституцията е независима. По принцип политиците, които не могат да се справят със светските теми, нека не правят опити за религиозни теми. Представете си един КСНС с цялата политическа фрагментация да се захвана с българската църква. Тя се е справила десетилетия наред и е устояла. Към момента няма такава заплаха", отговори Радев.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев