АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

„УИКИЛИЙКС”: ДЖУЛИАН АСАНДЖ Е ОСВОБОДЕН ОТ ЗАТВОРА

Джулиан Асандж
25.06.2024 / 09:07

"Джулиан Асандж е свободен", пише с главни букви в профила на "Уикилийкс" в социалната мрежа "Екс".

Очаква се основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж да се признае за виновен тази седмица в нарушаването на американското законодателство за шпионажа, в рамките на сделка с американското министерство на правосъдието, която ще сложи край на престоя му в затвор във Великобритания и ще гарантира завръщането му в родната Австралия, предаде агенция Ройтерс, като се позова на американски съдебен документ.

Ройтерс отбелязва, че по този начин ще бъде сложен край на дългата правна одисея, през която премина Асандж.

Петдесет и две годишният Асандж се е съгласил да се признае за виновен по обвинението, че е участвал в конспирация за получаването и публикуването на класифицирани американски документи, свързани с въпросите на националната отбрана, става ясно от съдебен документ в съд на Северните Мариански острови, които са територия на САЩ.

Очаква се Асандж да бъде осъден на 62 месеца затвор, които ще му се зачетат за вече излежани, на съдебно заседание на остров Сайпан в 23:00 ч. по Гринуич във вторник (02:00 ч. в сряда българско време). Очаква се също след съдебното заседание той да се завърне в Австралия.

Ройтерс отбелязва, че засега защитата на Асандж не е откликнала на молба за коментар.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев