АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КОСТАДИНОВ: АГОНИЯТА НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИСТЕМА СЪВПАДА С ГОТВЕНИЯ УДАР СРЕЩУ БЪЛГАРСКАТА ЦЪРКВА

Костадин Костадинов
20.06.2024 / 11:22

Агонията на политическата система съвпада с готвения удар към Българската православна църква. И политическата и духовната държава са изправени пред много сериозно изпитание. Църквата е много важен елемент от държавата и националната сигурност. Призоваваме Румен Радев да се свика Консултативен съвет за национална сигурност заради опита да бъде овладяна Българската православна църква. Това заяви пред журналисти в парламента лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

По думите му разколът в православния свят е много голям.

Костадинов обърна внимание на започналия избор за патрирах. Той предупреди, че в БПЦ се задава разкол, защото политици се месят в работата на Църквата.

"Този път той има много сериозна духовна и идеологическа основа“, изтъкна той, припомняйки разкола от началото на 90-те години.

Костадинов заяви, че има директна намеса от Америка в изборите за нов патрирах.

"Идеята е да се сложи патриарх, който да сложи нашата църква за разкол с най-голямата църква - Руската“, заяви Костадин Костадинов.

Според него, това била и целта на идването на Вселенския патриарх Вартоломей за избора на 30 юни. Той изтъкна, че Вартоломей е само Турски патриарх, а голямата част от паството му са българи в Истанбул, Одрин и Лозенград.

"Господ ни дава знаци. Не може да се избере председател на НС, политическата система у нас агонизира. Агонията съвпада с готвеният и много сериозен удар върху БПЦ. Едновременно, без някой да го е планирал, но така се получава, че и политическата, и духовната държава, са поставени под много сериозен риск“, продължи Костадинов.

Лидерът на "Възраждане“ се оплака, че Радев не отговорил на две техни писма с искане да се свика КСНС заради въпроса с Българската Православна Църква.

"Вчера дойде тук и мълча, не каза нищо“, захапа го Костадинов.

"Опасността от разкол е много сериозна. Ако начело на Църквата бъде поставен разколник, една част от митрополитите няма да го признаят, той може да ги изгони, те не се съобразят с него. Има среди в нашата църква, коите искат нашата църква да не съществува като самостоятелна“, описа ситуацията Костадин Костадинов.

Той коментира и ситуацията с избор на председател на НС като заяви, че може да се извърши политическо предателство от партия "Величие".

Всеки изход от политическата криза е избори, заяви още Костадин Костадинов.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев