АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СЛЕД ПП-ДБ И "ВЪЗРАЖДАНЕ", И БСП ОТКАЗАХА РАЗГОВОРИ С ГЕРБ-СДС ЗА КАБИНЕТ, "ВЕЛИЧИЕ" НАСТОЯВАТ ЗА ЛИДЕРСКА СРЕЩА

Борислав Гуцанов
17.06.2024 / 18:18

БСП няма да говори с ГЕРБ-СДС за кабинет, а "Величие" настоява за лидерска среща. Това обявиха пред БНР Борислав Гуцанов от "БСП за България" и Николай Марков.

"Няма да ходим на среща и на разговори с ГЕРБ-СДС за правителство. Въпросът е изчерпан с решенията на партията в събота, 15 юни. Не е възможно ревизия на решението, защото е конгресно - да не се участва в правителство на ГЕРБ", категоричен беше Гуцанов, който ще е председател на парламентарната група на Коалиция "БСП за България".

Той потвърди, че БСП са получили покана от ГЕРБ-СДС, но "имаме категорично решение за неподкрепа". "За нас въпросът е изчерпан. Когато говорим за правителство, няма да отидем. Ако се говори за политики в НС, е нормално да има определени диалози", обясни Гуцанов и призна, че не е запознат с детайлите в поканата.

Извън темата за разговорите за кабинет, той коментира и "изхвърлянето" на новия депутат на социалистите Калоян Методиев. "Националният съвет първо го призова, с огромно мнозинство без нито един глас "против" или "въздържал се", което рядко се случва, да се оттегли от НС", обясни Гуцанов и призна, че Методиев не е бил предложен на Национален съвет като кандидат, когато са се редили листите. "Беше оставено празно пространство за коалиционен партньор или гражданска квота. Националният съвет не е обсъждал Методиев като кандидат за депутат. Той се появи при регистрацията на листата в избирателната комисия", разкри Гуцанов.

Лидерът на партия "Величие" Николай Марков пък повтори относно разговорите с ГЕРБ, че "с контактьорски групи" - няма да преговарят: "На мен ми е обидно да си говоря, не знам на другите как не им е обидно. Борисов е човекът лидер и него искам да изслушам. Назарян и Теменужка не са лидери, те могат утре да ми предложат с чистачката в ГЕРБ да се срещна".

По-рано днес ПП-ДБ и "Възраждане" също обявиха, че няма да се отзоват на поканите.

„Във връзка с отправената покана от страна на ГЕРБ за преговори за съставяне на правителство ръководството на "Възраждане" е упълномощено да заяви, че единственото правителство, което политическата организация ще подкрепи, е правителство с мандат на "Възраждане", посочват от партията.

„В случай, че "Възраждане" получи мандат, при неуспешен първи и втори такъв, ще отправим покани към всички парламентарни сили без ДПС за разговори при подчертаване на петте задължителни условия на "Възраждане" за формиране на кабинет“, казват още от формацията.

Условията са:

Провеждане на референдум за запазване на българския лев;

Провеждане на референдум за излизане от НАТО;

Премахване на санкциите срещу Руската Федерация и финансови компенсации за потърпевшите от тях български предприемачи;

Прекратяване на изпращането на военна помощ за Украйна и недопускане на въвличането на България във военния конфликт чрез изпращане на български военен контингент;

Свикване на преговорен екип за предоговаряне на условията за членството на България в Европейския съюз, които към момента не са изгодни.

„Възраждане" няма да разговаря с ДПС по тези приоритети, тъй като ДПС не е партия, а етнополитическа мафия и пета колона на Турция. Попадането на ДПС на второ място на последните избори на 9 юни, следствие на негласуващите наши сънародници и гласовете от Турция, които бяха възстановени по предложение на ИТН и ПП-ДБ, е огромна заплаха за националната сигурност на страната ни“, казват още от партията на Костадин Костадинов.

От коалицията ПП-ДБ изпратиха позиция до медиите. В нея те се обърнаха към ГЕРБ-СДС с думите. "Смятаме, че вашия подход няма как да доведе до управление, което да работи в интерес на страната".

Припомняме, че само преди няколко дни, съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков се обърна към гражданите във видеообръщение с думите - "гледайте реванша." Така той за пореден път даде заявка, че те остават в опозиция в 50-ото Народно събрание.

Източник: dnes.dir.bg, бТВ, БНР

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев