АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВЛАДИМИР ПУТИН: РУСИЯ ПРАВИ ОЩЕ ЕДНО РЕАЛНО МИРНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ НА КИЕВ

Президентът на РФ Владимир Путин
14.06.2024 / 14:05

Русия прави още едно реално мирно предложение на Киев, съобщи президентът Владимир Путин на среща с ръководството на руското външно министерство. Новото руско мирно предложение не предполага замразяване на конфликта, а пълното му разрешаване, заяви Путин, съобщава ТАСС.

"Нека подчертая основното. Същността на нашето предложение не е някакво временно примирие или спиране на огъня, както иска Западът, за да възстанови загубите, да превъоръжи режима в Киев и да го подготви за нова офанзива. Повтарям, не става въпрос за замразяване на конфликта, а за окончателното му приключване“, каза руският президент. По думите на Путин, Русия смята за необходимо условие неутралния, извънблоков и безядрен статут на Украйна.

Путин назова условията за преговори с Украйна

Украинските войски трябва да бъдат изтеглени от цялата територия на Донецка и Луганска народни републики, Запорожка и Херсонска области – тогава Русия ще е готова за преговори, заяви Владимир Путин.

"Украинските войски трябва да бъдат напълно изтеглени от Донецката и Луганската народни републики, от Херсонска и Запорожка области – и обръщам внимание на това: именно от цялата територия на тези области в техните административни граници, съществували към момента на влизането им в Украйна. Веднага щом Киев заяви, че е готов за такова решение и започне реално изтегляне на войските от тези региони, а също така официално уведоми за отказа от плановете си за присъединяване към НАТО, нашата страна веднага, точно в този момент, ще издаде заповед за прекратяване на огъня и за започване на преговори", уточни руският президент.

Москва гарантира безпрепятственото и безопасно изтегляне на украинските части от Донбас и Новорусия, ако такова решение бъде взето в Киев, каза Путин.

„Естествено, в същото време гарантираме безпрепятственото и безопасно изтегляне на украинските части и формирования. Ние, разбира се, бихме искали да разчитаме, че такова решение – и за изтеглянето на войските, и за извънблоковия статут, и за началото на диалог с Русия (от което зависи бъдещото съществуване на Украйна) – в Киев ще вземат самостоятелно“, подчерта Владимир Путин.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев