АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

И ГЕНЕРАЛНИЯТ СЕКРЕТАР НА ООН АНТОНИУ ГУТЕРИШ НЯМА ДА УЧАСТВА В КОНФЕРЕНЦИЯТА ЗА УКРАЙНА В ШВЕЙЦАРИЯ

Антониу Гутериш
13.06.2024 / 09:03

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш няма да участва в конференцията за Украйна в Швейцария, тъй като има други планове, заяви той на пресконференция в Женева. "Вече имам нещо планирано за тези дни. Фактът, че аз самият няма да дойда, не е от политическо значение. Организацията на обединените нации ще присъства като наблюдател", каза той. Това беше отговорът на генералния секретар на въпрос защо няма да присъства на конференцията.

Гутериш добави, че подкрепя всички мирни решения за Украйна, основани на зачитането на Устава на ООН и принципа на териториалната цялост.

В понеделник говорителят на генералния секретар на организацията Стефан Дюжарик заяви, че ООН ще бъде представена на конференцията на високо равнище за Украйна в Швейцария, но генералният секретар Антониу Гутериш няма да присъства.

Байдън няма да отиде в Швейцария на мирната конференция за Украйна. Заряза Зеленски заради Джордж Клуни и Джулия Робъртс

Конференцията за Украйна ще се проведе в Швейцария на 15-16 юни в курорта Бюргенсток край град Люцерн. Около 80 държави са потвърдили участието си. Президентът на САЩ Джо Байдън, както и китайският президент Си Дзинпин и бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва няма да присъстват на конференцията.

Според президента Владимир Путин Русия е готова да участва в мирните преговори за Украйна, но не е поканена на конференцията в Швейцария. В същото време е невъзможно да се обсъждат „мирни формули“, които не се основават на реалната ситуация, подчерта държавният глава. Той отбеляза, че опитът да се поставят условия на Русия за уреждане на кризата ще завърши по същия начин, както и опитът да ѝ се нанесе стратегическо поражение.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев