АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БИТКАТА ПОД ЧЕРТАТА: "МЕЧ" Е ИЗНЕНАДВАЩИЯТ ЛИДЕР, "СОЛИДАРНА БЪЛГАРИЯ" - ГОЛЕМИЯТ ГУБЕЩ

Битката под чертата: "МЕЧ" е изненадващият лидер, "Солидарна България" - големият губещ
12.06.2024 / 11:10

Улисани да коментират изненадата на вота "Величие", и социолози, и медии пропуснаха важни детайли от картината на изборната нощ и се съсредоточиха обичайно само върху прекрачилите прага на 50-ия парламент.

Под чертата от четирите процента обаче се случиха знакови обрати - по волята на българския избирател, немалко от които заслужават да не бъдат изпускани от поглед.

Така онези, които бяха най-близо до прага с немалък шанс да го достигнат, се оказаха други нови играчи - новосформираната партия на вече бившия независим депутат Радостин Василев. "МЕЧ" се превърна в най-голямата извънпарламентарна политическа сила и само 1% не й достигна да влезе в Народното събрание. Резултатът, от който самият Василев е недоволен, остана незабелязан от анализаторите на фона на пробива на "Величие".

Но бившият депутат от ИТН и след това от ПП-ДБ успя сам, без коалиция, с новородена формация само на няколко месеца и без медийно присъствие да събере 63 988 гласа или 2.98%. Така той изпревари с голяма преднина тренираните вече в избори "Български възход" и "Левицата", ВМРО, "Синя България" и дори дебютанта "Солидарна България", в която бяха вложени големи очаквания.

И както пропуснаха в проучванията си "Величие", така и "Меч остана пренебрегвана формация в социологическите снимки, които даваха шанс за достигане на бариерата евентуално и най-вече на "Солидарна България" и "Синя България". "МЕЧ" никой не слагаше в сметките. Партията обаче се откъсна от останалите изпаднали под парламентарния праг с видима преднина и получи два-три пъти повече гласове от тях.

"Тези 3% значат много. Няма да крия от вас - имам нотка на разочарование", каза Василев в коментара си за вота и обеща да не се отказва дотук. Заложи и на самокритика. "Ще се опитам да поправя всички грешки, които допуснахме, защото явно нещо не ни стига. Поемам отговорността за това и се надявам да намеря нови съюзници в битката срещу задкулисието", каза Василев във видео, адресирано към избирателите.

Другата голяма изненада беше отпадането на "Солидарна България", чийто лидер Ваня Григорова предварително беше слагана в сметките като новия играч в парламента. Формацията не само не успя да влезе, но показа и разочароващо слаб резултат, като дори не се оказа първа сила под чертата. "Солидарна България" получи почти наполовина по-малко гласове от "Меч" - 31 472, което в проценти се изразява като 1.47 на сто. В същото време за нея в ролята й на кандидат-кмет на София гласуваха 170 258 избиратели в столицата. Няма място за сравнение между двата вида избори, но в случая лицето на партията и лицето в кметската битка е едно и също. Самата Григорова днес не скри разочарованието си, вероятно стъпила в очакванията си на базата на триумфалното представяне от миналата есен.

"Резултатите са разочароващи, значително под очакваните", коментира тя изхода от вота.

"Солидарна България", считана до неделя за скрития фаворит, не само не поведе редицата под чертата, но изостана и от "Синя България", макар и със съвсем минимална разлика от малко над 2000 гласа. Адашите по абревиатура СД се наредиха един до друг в своя неуспех. И повдигнаха отново въпросите за роенето вляво и вдясно. Макар да не е никак сигурно, че дори математически сбор между "Левицата" и "Солидарна България" прави по-малко от процентите на Радостин Василев - събират едва 2,18% Не е ясно обаче, ако бяха успели да се разберат да играят заедно, дали двете леви формации нямаше да имат още добавена стойност.

"Левицата" също се представи доста под досегашните си постижения. При първата си поява на парламентарен вот миналия път формацията на Костадин Паскалев и Татяна Дончева с Мая Манолова събраха 56 481 гласа. Сега имат 15 177 гласа, но не заради напускането на Манолова, която премина в "Солидарна България".

Под бариерата можем да се наблюдаваме и няколко интересни "двубоя".

Тук се срещат две зелени формации - Партия на Зелените и Зелено движение. И двете обаче са толкова немощни, че не могат да съберат дори заедно 1%. Иначе зелените формации си "разменят крошета", като Зелено движение събира повече подкрепа за НС, а Партия на Зелените печели в битката за Европарламент.

В търсене на признание премериха сили коалицията Граждански блок на бившия прокурор Иван Гешев и партия Център на Васил Божков. И докато Гешев остана в сивата зона без да отбележи успех, то формацията на обвиняемия хазартен бос все пак се пребори за субсидия с резултат от 1,19%. Налице е парадокс - довчерашният пазител на закона и държавен обвинител №1 получи едва 3003 гласа срещу онзи, на когото беше повдигнал обвинения за престъпления, пране на пари, участие в ОПГ, неплатени данъци и пр. Божков събра 25 667 гласа - близо 8 пъти повече от Гешев или над 20 хил. бюлетини повече, без да коментираме на какво се дължи волята на избирателите, избрали подсъдим пред бивш прокурор.

ВМРО продължава да пада надолу и по ирония на съдбата остана на стотна от държавната субсидия с резултат 0,99%. Воеводите обаче имат двойно по-висок резултат на изборите за Европейски парламент, където досега техен най-активен представител беше Ангел Джамбазки, спрямо тези за Народно събрание. Няма знак за подем на организацията, която още не може да се съвземе от участието си във властта с ГЕРБ и Обединените патриоти, но досега винаги получаваше поне процент за субсидия.

В най-далечната периферия на периферията резултатите показват, че "Глас народен" на Светльо Витков успява да изпревари формацията "Ние идваме" на Бабикян, която преди дори имаше депутати в парламента. "Пряка демокрация" пък изпревари и тях, и "Единение" на отцепилия се от ПП бивш заместник-министър Иван Христанов. И трите формации варират от порядъка на незначителните 5000 гласа и малко над.

А сам-самичък, без партия и партийна листа, без билбордове и силна медийна реклама, единственият независим кандидат за евродепутат Кузман Илиев успя да вземе над 11 000 гласа.

Той дори пресметна, че е успял да изпревари изявени изявени фигури на родния политически небосклон като Татяна Дончева, Стефан Янев, Иван Гешев, Борислав Сандов и Тома Белев, Арман Бабикиян и Хаджигенов. "Все хора, които буквално довчера са управлявали България", коментира икономистът, който нямаше време да направи от своето сдружение "България може" - партия. "На практика резултатът, който се получи, е по-добър от 2/3 от участвалите в изборите партии и коалиции", казва Илиев. И изтъква, че е изпреварил дори Ваня Григорова, която също се яви като независим кандидат за евродепутат, но през 2019 г. Тогава "хитът на последните кметските избори, синдикалистът госпожа Ваня Григорова, като независим еврокандидат през 2019 г. е имала 9300 гласа", без излишна скромност отбелязва Кузман Илиев.

На дъното на класацията под чертата в борбата за Народното събрание остава партия БНО с 920 гласа. Именно тази формация се предостави доброволно на Васил Божков при първия му опит да влезе в политиката с "Българско лято". Русофилите от Коалиция Неутрална България (Русофили и Комунисти) събират близо 300 гласа повече от ултранационалистическата и силно проукраинска формация БНС на Боян Расате. Първата има 2 461 гласа, а втората 2 163 гласа. Но ако тук има нужда от прочит, той е, че българският избирател не е чак толкова радикален и не си пада по крайности.

Ако съберем гласовете на всички непредставени в парламента формации заедно с тези на пусналите бюлетина "Не подкрепям никого" ще открием, че те калкулират повече подкрепа от третата партия в новия парламент - ПП-ДБ и се нареждат малко зад вторите - ДПС.

Освен че отбелязаха неуспех, извънпарламентарните формации обрекоха 331 398 българи, гласували за тях, да останат политически непредставени в парламента. Това не са никак малко избиратели - това е цял град от ранга на Пловдив. Тъжното е, че тези хора все пак са си направили труда като отговорни граждани да отидат до урните, за да потърсят алтернативата на нежеланото статукво.

Но търсенето на нещо ново остава и занапред, а то винаги може да донесе изненади.

dir.bg

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев