АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РУМЕН РАДЕВ: ЛИПСВА КОНСЕНСУС ЗА ИЗХОД ОТ ВОЙНАТА В УКРАЙНА, НЯМА ДА ИМА ОБЩА ДЕКЛАРАЦИЯ НА ФОРМАТА Б9

Румен Радев
11.06.2024 / 12:50

За първи път няма да има обща декларация на формата Б9, а заявление на Полша, Румъния и Латвия. Причината за това е, че липсва консенсус за изход от кръвопролитната война в Украйна. Това каза държавният глава Румен Радев, който е в Рига, за да участва в Срещата на върха на Б9.

"Варианта за съвместно изявление, който включваше задължаване на всяка една страна от Б9 да предостави военна помощ, бе променен по мое настояване. В резултат на това бе приета позицията всяка страна да преценява сама, според своите собствени възможности, дали и как да помага на Украйна. Считам това като пореден успех в подкрепа на здравия разум и важна крачка към търсенето на решение за изхода на тази война на бойното поле, към търсене на решение с преговори", обясни той.

В регионалния формат за консултации и диалог по въпроси на сигурността участват страните членки на НАТО България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша. По традиция на неформалната среща на върха в този формат деветте страни координират позициите си по дневния ред на НАТО преди срещата на високо равнище на алианса, която тази година е насрочена за месец юли във Вашингтон.

"Обща декларация на Б9 няма да има и няма да видите моето име под нея", заяви Румен Радев.

Според него Украйна няма нужните материални, финансови и човешки ресурси, за да постигне целите си сама.

"Има два пътя - мирни преговори или допълнитетелни материални финансови и военни ресурси от НАТО", смята той.

Държавният глава подчерта готовността на България да развива собствен отбранителен капацитет и да допринесе за укрепването на възпиращия потенциал на Източния фронт на НАТО.

"Най-сетне парламентът прие амбициозната програма за модернизация на въоръжените сили и очакваме българската отбранителна индустрия да се възползва. Настоявам за единно информационно пространство, като гаранция за общата сигурност", каза още Радев.

Радев отказа да коментира темата за вота 2 в 1 и не поясни кога ще започне консултациите с партиите.

На срещата на върха във формат Б9 в Рига участва и генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. Двете сесии на форума, които са закрити за представителите на медиите, са в Церемониалната зала на замъка в Рига, на брега на река Даугава - официална резиденция на президента на Латвия.

Държавните ръководители на деветте страни от Централна и Източна Европа и генералния секретар на НАТО ще обменят мнения по приоритетите от дневния ред на Алианса с акцент върху укрепването на източния фланг на НАТО, както и подготовката за срещата на върха на Алианса във Вашингтон през юли. Сред темите на разговор ще бъдат инвестициите в сферата на отбраната, както и сътрудничеството с Украйна - тема, върху която Столтенберг акцентира в изявленията си през последните дни.

"Работим върху това как НАТО може да създаде по-добра рамка в подкрепа на Украйна, така че да играем по-голяма роля в координирането и предоставянето на помощ и обучение в областта на сигурността за Украйна", заяви Столтенберг.

 

Регионалният формат за консултации и диалог по въпроси на сигурността е създаден през 2015 година по инициатива на президентите на Румъния - Клаус Йоханис - и на Полша - Анджей Дуда - в отговор на предизвикателствата пред сигурността в региона след анексирането на Крим от Русия.

Източници: "Труд", dnes.dir.bg

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев