АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НА 7 ЮНИ 1988 Г. ОТ КОСМОДРУМА БАЙКОНУР ИЗЛИТА ВТОРИЯТ БЪЛГАРСКИ КОСМОНАВТ АЛЕКСАНДЪР АЛЕКСАНДРОВ

7 юни 1988 г. -  от космодрума Байконур излита вторият български космонавт Александър Александров.
07.06.2024 / 21:27

Старши лейтенант Александър Александров е сред кандидатите за първи български космонавт и заедно с майор Георги Иванов преминава подготовка в Центъра за космонавти „Юрий Гагарин“ в СССР. Включен е като дубльор в първия съветско-български екипаж през 1979 г.

През 1983 г. завършва аспирантура в Института за космически изследвания в СССР. След допълнително споразумение между България и СССР се подготвя изпращането на втори български космонавт. През 1987 г. майор Александров става член на екипажа на подготвящия се втори съветско-български полет.

Полетът на Александър Александров започва с космически кораб „Союз ТМ-5“ с командира на полета Анатолий Соловьов и бординженерa Виктор Савиних. Той успешно се завръща на Земята със „Союз ТМ-4“ на 17 юни.

Неговият полет превръща България в третата държава в света изпратила двама души в Космоса след СССР и САЩ.

По време на полета Александров извършва 59 успешни научни експеримента. Експериментите са разработени от Института за космически изследвания при БАН с ръководител акад. Димитър Мишев. По време на полета е осъществен телемост на космонавтите с Тодор Живков, предаван директно по Българската национална телевизия.

Научният експеримент „Люлин“, започнал тогава, продължава да се доразвива и днес. Дозиметър от серията „Люлин“ в момента лети на спътник около Марс.

Научната програма „Шипка“ представлява истински връх в българските космически изследвания. За първи път преди 32 години на космическата станция „Мир“ са използвани микропроцесори българско производство и микрокомпютри на Българската академия на науките.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев