АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

С АМЕРИКАНСКИ РАКЕТИ ATACMS УКРАЙНА ОБСТРЕЛВА ЖИЛИЩЕН КВАРТАЛ В ЛУГАНСК

С американски ракети ATACMS Украйна обстрелва жилищен квартал в Луганск
07.06.2024 / 14:30

ВСУ поразиха жилищни сгради в Луганск с американски ракети ATACMS, съобщи руското Министерство на отбраната.

"Днес в 11:00 ч. московско време киевският режим извърши престъпление срещу мирното население на Луганската народна република, използвайки оръжия, доставени от Запада. Пет ракети АТАСМС, произведени от САЩ, бяха целенасочено насочени по жилищни квартали в град Луганск", заявиха от министерството.

Руските сили за противовъздушна отбрана са свалили четири снаряда, но една ракета е поразила два жилищни блока.

Днес при обстрела на Луганск пететажен жилищен блок се срути напълно като под развалините се оказаха местни жители.

Министърът на здравеопазването на ЛНР Наталия Пашченко съобщи, че броят на ранените при ракетния обстрел на столицата на републиката е нараснал до 35 души, включително три деца, петима души са в тежко състояние. Освен това са повредени две училища, три детски градини, колеж и една от сградите на университета.

Напоследък украинските въоръжени сили активно използват ракети ATACMS за нанасяне на удари по населени места в Донбас. За подобно нападение съобщиха властите на ДНР в края на май - противникът е открил огън по град Моспино, използвайки боеприпаси с модификация MGM-140. Тогава бяха повредени повече от двадесет къщи.

Днес говорителят на руското външно министерство Мария Захарова каза, че часове след като Съединените щати са разрешили използването на западни оръжия за удари по военни цели в Русия, украинските сили са атакували жилищни райони на Белгород.

"Веднага след тези изявления на (държавния секретар на САЩ) Антъни Блинкън, буквално няколко часа по-късно, украинските въоръжени сили атакуваха жилищни райони на Белгород", каза Захарова на пресконференция на Петербургския международен икономически форум.

Източници: Риа Новости, news.bg

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев