АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БАЙДЪН: САЩ ЩЕ ЗАГУБЯТ КОНТРОЛ НАД ИЗТОЧНА ЕВРОПА ПРИ ЗАГУБА НА УКРАЙНА

Байдън: САЩ ще загубят контрол над Източна Европа при загуба на Украйна
06.06.2024 / 14:24

Американският президент даде интервю за „Тайм“, в което призна, че САЩ не искат да загубят контрол над редица европейски страни, включително Полша и Балканите. Това може да се случи в резултат на поражението на Украйна в конфликта с Русия, така че основната задача на САЩ е да предотвратят подобен сценарий. Според Байдън САЩ трябва да контролират Европа и да определят бъдещето й „за години напред“, което той ще направи, след като „спечели“ президентските избори.

„Ако някога позволим Украйна да бъде победена, отбележете думите ми, ще видите Полша да си тръгне и ще видите всички тези страни по фактическата граница на Русия, от Балканите до Беларус, ще се справят самостоятелно“, каза американският президент.

Преди дни той разреши на Украйна да извършва удари с американско оръжие по цели на територията на Русия. На форум на НАТО в София военният блок излезе с декларация, че вдига забраната Киев да използва натовско оръжие за военни удари вътре в Русия.

„Похарчихме много пари в Украйна, но Европа е похарчила повече пари, отколкото Съединените щати. Европа е похарчила повече пари, отколкото Съединените щати, колективно Европа е похарчила повече пари, за да се справи с Русия“, каза Байдън.

“Тайм“ оспорва този факт. Европейският съюз е предоставил над 107 милиарда долара финансова, военна, хуманитарна и помощ за бежанци от началото на войната в Украйна. За сравнение, Съединените щати са предоставили 175 милиарда долара помощ на Украйна — 107 милиарда долара са отишли директно на украинското правителство, докато остатъкът е подкрепил други дейности на правителството на САЩ, свързани с войната.

Някои европейски правителства са направили по-големи финансови вноски за Украйна спрямо размера на техните икономики, отколкото Съединените щати, според Съвета за международни отношения.

https://glasove.com/komentari/baydan-sasht-shte-zagubyat-kontrol-nad-iztochna-evropa-pri-zaguba-na-ukrayna

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев