АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НА 6 ЮНИ СЕ НАВЪРШВАТ 225 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА АЛЕКСАНДЪР ПУШКИН

Александър Сергеевич Пушкин
06.06.2024 / 13:37

На 6 юни се отбелязва 225-годишнината от рождението на Александър Сергеевич Пушкин, смятан за най-значимия руски поет и основоположник на съвременната руска литература, съобщиха ТАСС и БТА.

В Русия протече мащабна подготовка за отбелязването на годишнината. Музеи, галерии, театри и обществени места подготвиха за своите посетители събития, посветени на поета, драматург, прозаик, публицист, белетрист, историк и литературен критик и неговото творчество.

Москва днес организира фестивала "Нашият Пушкин. 225", който ще представи дигитален двойник на поета. Планирано е и зрелищното шоу с участието на поети, актьори и музикални групи. На церемонията по откриването ще има и "Литературен дуел" - своеобразно преосмисляне на творчеството на Пушкин от съвременни поети, певци и музиканти.

В Санкт Петербург фестивалите, концертите и изложбите, посветени на поета, ще продължат през цялата година, като само във Всерусийския музей "Пушкин" в рамките на юбилейната програма са планирани 34 изложби.

Във френската столица Париж бяха открити три изложби, посветени на 225-годишнината от рождението на Александър Пушкин.

В столицата на Белгия - Брюксел, се организира музикална вечер, посветена на двама гении от една и съща епоха - на Александър Пушкин, чиято 225-годишнина от рождението се чества днес, и на композитора Михаил Глинка, чиято 220-годишнина също се отбелязва тази година.

В Брюксел живее Александър Александрович Пушкин, пряк потомък на поета, който носи неговата фамилия. Съпругата му Мария също е потомка на поета, но по женска линия. Поради напредналата си възраст съпрузите не можаха да вземат лично участие в музикалната вечер, но се обърнаха към участниците в нея с кратко видеопослание.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев