АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПУТИН ПРЕД ШЕФОВЕ НА АФП, РОЙТЕРС И ДПА: УДАРИ СРЕЩУ РФ СЪС ЗАПАДНО ОРЪЖИЕ ОЗНАЧАВАТ ВОЙНА С РУСИЯ

Президентът на РФ Владимир Путин
06.06.2024 / 09:18

Решенията за нанасяне на удари с оперативно-тактически ракети ATACMS и крилати ракети "Сторм шадоу" по руски цели се вземат от САЩ и Великобритания, а украинската страна участва само в избора на целта, пише руската агенция "Интерфакс".

"Ако Западът позволява на Украйна да удари Русия с високотехнологични ракети с дълъг обсег , тогава Русия мисли да доставя такива оръжия на онези региони от света, които могат да ударят страните, доставящи такива оръжия, т.е. симетричен отговор"

Удари срещу Руската федерация с участието на западни държави означават пряка война, на която Москва ще реагира.

Това заяви руският президент Владимир Путин на среща, организирана от ТАСС с ръководители на световни информационни агенции.

"В крайна сметка, ако видим, че тези страни са въвлечени във война срещу нас - и това е прякото им участие във войната срещу Руската федерация - тогава ние си запазваме правото да действаме по подобен начин", каза той.

"Ако Западът позволява на Украйна да удари Русия с високотехнологични ракети с дълъг обсег , тогава Русия мисли да доставя такива оръжия на онези региони от света, които могат да ударят страните, доставящи такива оръжия, т.е. симетричен отговор", заяви руският президент, цитиран от "Ройтерс".

Като първа стъпка той посочи, че Русия е започнала да усъвършенства противовъздушната си отбрана, за да може да унищожава западното оръжие.

Запитан дали би използвал ядрено оръжие във войната в Украйна той заяви, че руската ядрена доктрина позволява използването на такива оръжия, за да се защити, ако нейният суверенитет или териториална цялост бъдат застрашени.

В същото време Путин увери, че

"нямаме никакво желание да нападаме НАТО, да не мислите, че сме луди или нещо подобно".

Президентът беше необичайно категоричен и спрямо Германия, казвайки, че ако нейните ракети започнат да поразяват руски цели, това "окончателно разрушава руско-германските отношения".

"Когато германските танкове за първи път се появиха на украинска земя, това вече предизвика морално-етичен шок в Русия, защото отношениeто към (Германия) в руското общество винаги е било много добро", сподели Путин пред журналистите.

В същото време той посочи, че Италия има "по-сдържана позиция" спрямо Украйна и че той оценява това. Затова отношенията с Рим биха могли да се възстановят по-бързо, "след като ситуацията на украинското направление започне да се поправя по някакъв начин", каза руският лидер пред ръководители на световни информационни агенции

Путин каза, че руските загуби в Украйна са "няколко пъти по-малко" от тези на Украйна, като посочи, че Киев губи по 50 000 военни месечно и затова обявената мобилизация нямало да има ефект върху ситуацията на фронта.

В украински плен са 1348 руски войници и офицери, а в руски - 6465 украински войници, заяви руският президент.

"Мога да ви кажа точно броя на тези хора, които се държат и от двете страни - 1348 наши войници и офицери са в украинска страна, а ние държим 6465 украински войници", каза той.

Русия имаше право да признае независимостта на Донецката и Луганската народни републики в съответствие с Устава на ООН и решенията на съда на ООН, заяви още Путин.

"Ние не ги признавахме 8 години, но когато разбрахме, че мирните споразумения в Минск няма да бъдат изпълнени, признахме независимостта на тези самопровъзгласили се републики", припомни Путин.

Както отбеляза държавният глава, от гледна точка на международното право, член 1 от Устава на ООН, Русия може да направи това.

"Международният съд на ООН реши, че когато решава въпроса за независимост, ако някоя територия на една държава вземе такова решение, тя не е длъжна да се обжалва пред висшия орган на тази държава, каза президентът. Всичко това беше направено във връзка с Косово, но има решение на международния съд на ООН.

След президентските избори в САЩ няма да има промени в политиката на Вашингтон спрямо Москва, заяви още руският президент.

„Като цяло не ни интересува (кой ще спечели президентските избори в САЩ)“, каза Путин.

„Да кажа – и съм напълно искрен – че след изборите нещо ще се промени при руската посока в американската политика... не бих казал. Всъщност нищо толкова сериозно няма да се случи“, отбеляза руският президент.

Путин припомни, че бившият президент Тръмп е бил обвинен „едва ли не в шпионаж в полза на Руската федерация, въпреки че са разбрали, че това е пълна глупост, просто елемент от вътрешната политическа борба между демократи и републиканци“. По думите му обвиненията срещу Тръмп са възприети по този начин в самите Съединени щати.

Путин отново подчерта, че "никога не сме имали специални връзки с г-н Тръмп". Той също така посочи, че като президент Тръмп „започна да налага масивни санкции срещу Руската федерация и също така се оттегли от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие“.

Това е първата подобна среща на Путин лице в лице с високопоставени редактори на международни новинарски агенции от 2019 г. насам, посочва ТАСС и допълва, че през 2021 г. срещата е била онлайн.

Срещата се проведе в новопостроената главна квартира на "Газпром" в бившата имперска столица Санкт Петербург, предаде Ройтерс.

На срещата присъстваха ръководители на медии от половин дузина държави. По-специално присъстват представители на Агенция Франс прес, Асошиейтед прес, Ройтерс, Синхуа.

Сред участниците са и ръководителите на ДПА (Германия), AНСА (Италия), ЕФЕ (Испания), ИРНА (Иран), Киодо (Япония), Aнадолската агенция (Турция), Aзертадж (Азербайджан), Белта (Беларус), Йонхап (Южна Корея), Казинформ (Казахстан), Уза (Узбекистан).

Това е осмият път, в който Путин разговаря с представители на международни информационни агенции по време на ПМИФ, припомня ТАСС.

Участниците в събитието имат възможност да обсъдят с руския лидер най-актуалните теми от вътрешната и външната политика на Руската федерация без фиксиран дневен ред, в свободен режим.

Самият президент заяви, че този формат му позволява да изрази позицията си по въпроси, които "представляват голям, сериозен интерес“ и "като правило имат фундаментален характер“.

Източници: БТА, Дир.бг

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев