АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СИНДИКАТ "ЗАЩИТА": СЪСЛОВИЕТО НЕ ВИЖДА В ЛИЦЕТО НА БЛС ЗАЩИТА НА ИНТЕРЕСИТЕ СИ

От синдиката искат оставката на здравния министър Галя Кондева
04.06.2024 / 08:45

Буксуването около колективния трудов договор и по-малкото от очакваното увеличение на възнаграждението на работещите в здравеопазването са сред причините за предстоящ протест на синдикат "Защита". От синдиката искат оставката на здравния министър Галя Кондева, която днес ги кани на среща.

"Това КТД е заблуда за хората", заяви пред БНР Красимир Митов от синдиката. По думите му, там се записват "фалшиви 20%", за които обаче отдолу пише "ако има възможност", каквато няма.

"Проблемите не са само в центровете по спешна медицинска помощ. Проблемът в болничните заведения е даже по-голям", отбеляза той.

Единственият начин да се тушира напрежението в болниците е ново завишение за клиничните пътеки, но само за общински и държавни болници, смята Красимир Митов. Той декларира, че има готовност след изборите да се опънат палатки.

Синдикалистът посочи, че увеличението на заплатите се изразява в "някакви смешни суми – до 18 лева" и допълни, че хората питат къде са парите.

Като нарече "тази прословута тристранка – ялова", Митов отправи критики и заяви, че работещите в здравеопазването са провокирани и възмутени.

Съсловието не вижда в лицето на Българския лекарски съюз защита на своите интереси, подчерта Красимир Митов в предаването "Преди всички".

Защо частните болници непрекъснато трупат печалба, а общинските и държавните – загуби, попита синдикалистът.

"Докато в България продължават да никнат нови частни болници, нещата ще се влошават", прогнозира Красимир Митов.

Новата детска болница ще струва стотици милиони и няма да функционира, защото няма откъде да се намери персонал, изрази мнение той.

"Защо цяла България ще идва в София? Защо трябва да идва от Силистра в София, като може в Силистра, Варна, Добрич да има модерна болница?"

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев