АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОТБЕЛЯЗВАМЕ МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА ДЕТЕТО

На 1 юни отбелязваме Международния ден на детето
01.06.2024 / 12:20

На 1 юни отбелязваме Международния ден на детето. Този ден е посветен на всички деца по света и техните права. Празникът има за цел да напомни за важността на защитата на децата, тяхното благополучие и необходимостта от създаване на условия за тяхното пълноценно развитие.

В България, както и в много други страни, Денят на детето се отбелязва с различни събития, игри и забавления. Парковете и площадите се превръщат в арена на детски смях и веселие. Организират се концерти, театрални представления и работилници, които да стимулират креативността и въображението на децата.

Като международен празник, учреден през 1949-1950 г. в Москва, 1 юни започва да се отбелязва като Международен ден за защита на децата, име, което е официално прието в СССР и страните от социалистическия блок, както и в други страни под тяхно влияние. Тази дата е приета от тези страни и остава така и след падането на комунистическите режими.

У нас през целия ден са организирани различни културни прояви, образователни инициативи и много забавления за децата.

В Княжевската градина кметът на София Васил Терзиев ще открие празника на децата на София по наслов "Мечтаем заедно", с който ще бъде поставено и началото на месеца на детето. Столицата ще предостави на децата различни спортни, културни и благотворителни събития под мотото "За децата на София". Ще има безплатни театрални представления, а известни актьори ще четат откъси от любими книги.

Пътешествие "По пътя на героите", куклен театър на открито, спортни игри и концерти са предвидени за децата в Благоевград за днешния им празник.

Празникът ще стартира в 11:00 часа в Градската градина на Благоевград, където актьори от Общински куклен театър ще забавляват най-малките с приказки, песни и игри.

Голяма шахматна дъска и къщичка, преобразена в своеобразна библиотека очакват най-любознателните малчугани.

Пред паметника на Апостола на свободата Васил Левски ще започне приключението "По пътя на героите", в което всички желаещи да се включат в забавната игра деца, ще имат възможност да обиколят предварително очертан маршрут с 18 исторически обекти и да научат повече за българските герои. За най- добрите има и големи награди.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев