АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ГЛАВЧЕВ: НЯМА КАК ДА ДАДЕМ 38 МЛН. ЛЕВА ЗАРАДИ НАВОДНЕНИЯТА В КАРЛОВСКО

Димитър Главчев
29.05.2024 / 15:46

Премиерът Димитър Главчев коментира решението на кметове и жители на пострадалите при наводнението през 2022 г. карловски села да излязат на протест заради спряното финансиране на проектите за възстановяване на щетите.

Той присъства на церемония по повод внедряването на алтернативен тип гориво в 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй".

"Запознат съм с исканията им. Проблемите са отпреди две години. Отчетите за изразходваните досега 24 млн. лв. са пристигнали на 28 май. Областният управител трябва да изрази становище, а след това Междуведомствената комисия ще се събере, за да отпусне възможните средства в рамките на бюджета. Няма как обаче да са 38 млн. лв.", обясни той.

По-рано кметът на Карлово Емил Кабаиванов заяви, че търпението на хората и на кметовете се изчерпа.

"Година и половина след тежкото природно бедствие, невиждано през последното десетилетие на територията на България, ние сме получили едва 20% от необходимото финансиране, за да можем да изградим разрушеното от природната стихия. Средствата, които ние искаме повече от половин година, са 38 000 520 лв. на базата на проекти с разрешение за строеж, на базата на процедури по Закона за обществени поръчки и сключени договори с изпълнители", каза още той.

По думите му, днес излизат на предупредителен протест и затварят за един час Подбалканския път и прохода "Троян - Кърнаре".

"Даваме срок 15 дни Междуведомствената комисия да се събере, да отпусне тези средства, за да работим", обяви Кабаиванов.

БГОНЕЪР

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев