АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ХИЛЯДИ СЕ СТЕКОХА ЗА ПОГРЕБЕНИЕТО НА ЗАГИНАЛИЯ ПРИ АВИОКАТАСТРОФА ПРЕЗИДЕНТ НА ИРАН

десетки хиляди изпращат загиналия президент на Иран
22.05.2024 / 12:07

Десетки хиляди иранци се стекоха рано тази сутрин в центъра на Техеран, за да отдадат последна почит на иранския президент Ебрахим Раиси, който загина в неделя при катастрофа с хеликоптер, съобщи държавната телевизия, цитирана от Франс прес.

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей поведе молитвата на погребението, предаде Асошиейтед прес. Службата се състоя днес в Техеранския университет, а ковчезите на загиналите бяха покрити с ирански знамена с техните снимки. Върху ковчега на покойния президент Ебрахим Раиси беше поставен черен тюрбан - знак, че той е пряк потомък на пророка Мохамед.

Изпълняващият длъжността президент на Иран, Мохамед Мохбер, стоеше наблизо и открито плачеше по време на службата. Присъстваха висши ръководители на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция - един от основните стълбове на властта в Иран.

Присъстваше и ръководителят на "Хамас" Исмаил Хания. Иран въоръжава и подкрепя палестинската групировка по време на продължаващата война с Израел в Ивицата Газа, отбелязва АП.

"Идвам от името на палестинския народ, от името на фракциите на съпротивата в Газа, за да изразя нашите съболезнования", заяви Хания пред събралите се. Той разказа и за срещата си с Раиси в Техеран по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан и как иранският президент е заявил, че палестинският въпрос остава ключов за мюсюлманския свят, който "трябва да изпълни задълженията си към палестинците, за да освободи земята им".

След катастрофата по улиците на Техеран се наблюдава засилено присъствие на служителите на силите за сигурност, посочва АП.

63-годишният Раиси беше споменаван като възможен наследник на 85-годишния върховен лидер на Иран Хаменей. Смъртта му поставя под въпроса за избора на негов наследник, отбелязва АП.

Нова ТВ

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев